Sexul slab este inca discriminat in Europa, considera expertii. Politicile generoase ale autoritatilor europene in loc sa ajute femeilor, mai degraba le stimuleaza sa renunte la cariera, si sa ramana supuse barbatilor. Europenii nu stiu sa se f

Sexul slab este inca discriminat in Europa, considera expertii. Politicile generoase ale autoritatilor europene in loc sa ajute femeilor, mai degraba le stimuleaza sa renunte la cariera, si sa ramana supuse barbatilor.

Europenii nu stiu sa se foloseasca de unul dintre cele mai bune atuuri ale sale: femeia. Aceasta este concluzia atat a autoritatilor de la Bruxelles, cat si a o serie de organizatii neguvernamentale care studiaza indeaproape egalitatea intre sexe. Pornind de la diferentele mari dintre remuneratiile barbatiilor si salariile sexului slab, pana la discriminarea la care sunt supuse persoanele de sex feminin daca vor sa acceada la un post care implica responsabilitati sporite, se remarca faptul ca nu se poate vorbi in prezent de egalitate intre cele doua sexe in Europa, relateaza revista Newsweek.
MODELUL AMERICAN. Discriminarea femeilor din UE poate fi cel mai usor remarcata printr-o comparatie cu Statele Unite. In Uniune, dupa ce nasc, femeile pot sa-si ia concediu de maternitate intre cinci luni si trei ani, perioada in care sunt platite, in timp ce in SUA, concediul de maternitate este doar de trei luni, dupa care statul nu mai plateste cheltuielile de intretinere a bebelusilor, si-n plus nici nu acorda barbatilor dreptul de a intra in concediu de paternitate, spre deosebire de europeni. In ciuda faptului ca modelul american pare destul de aspru cu noile mamici, iar cel european, la polul opus, este considerat permisiv si tolerant, tocmai de aici incep problemele. Restrictiile impuse de americani duc la o reintegrare rapida a femeilor in campul muncii, deoarece nu au banii necesari sa stea acasa, si stimuleaza mamicile sa avanseze pe plan profesional si sa se impuna in fata concurentilor de sex masculin. In UE, faptul ca autoritatile ajuta cu indemnizatii femeile pentru a sta acasa si a avea grija de copii pentru perioade destul de lungi nu poate decat sa influenteze negativ activitatea profesionala a acestora. Cu timpul se produce o ruptura in cariera lor, iar tinerele mamici, indepartate de locul de munca, fie renunta sa-si reia activitatea dupa concediul de maternitate, fie recurg la servicii part-time, care sunt mult mai prost platite si nu le dau sansa sa se afirme in posturi de conducere, subliniaza Newsweek. ""Un concediu de maternitate prelungit si o slujba part-time combinate lasa impresia ca femeile nu se gandesc serios sa investeasca in cariera lor"", atrage atentia si Willem Adema, reprezentant OCDE (Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica).
TREZIREA LA REALITATE. In ciuda proastei organizari si a deficientelor, europenii, presati de imigratia clandestina, rata scazuta a natalitatii si de imbatranirea mult mai rapida a populatiei, au realizat ca e timpul sa scoata asul din maneca: femeile trebuie sa iasa din conul de umbra in care tocmai ei le impinsesera prin politici ""generoase"", dar discriminatorii. ""A venit momentul sa aducem mai multe femei pe piata muncii"", a declarat Vladimir Spidla, comisarul european pentru Piata Fortei de Munca.

MASURI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.