In premiera, un grup de experti s-a reunit la Geneva pentru a pune la punct un plan de lupta valabil in situatia in care virusul H5N1 al gripei aviare ar declansa o pandemie umana. ""Evenimentele din ultimele saptamani justifica aceasta temere"",
In premiera, un grup de experti s-a reunit la Geneva pentru a pune la punct un plan de lupta valabil in situatia in care virusul H5N1 al gripei aviare ar declansa o pandemie umana. ""Evenimentele din ultimele saptamani justifica aceasta temere"", a declarat Margaret Chan, coordonatorul luptei contra gripei aviare in cadrul OMS, in deschiderea reuniunii la sediul OMS. Inca de la inceputul secolului al XXI-lea, omenirea se afla sub semnul temerii izbucnirii unor boli infectioase. Temerea s-a accentuat o data cu declansarea sindromului respirator acut sever sau pneumonia atipica (SRAS), care a provocat 776 de decese in Asia, intre 2002 si 2003.
Expertii reuniti la Geneva vor stabili un protocol de actiune rapida contra pandemiei. Punctele esentiale ale protocolului sunt formulate inca din luna ianuarie, inainte ca OMS sa supuna textul observatiilor celor 192 de tari membre ale OMS. La reuniunea de la Geneva participa virusologi, epidemiologi si specialisti in analizele de laborator de la Centrul de control al Bolilor Infectioase (Center for Disease Control), din Atlanta (SUA), si de la Centrul European de Prevenire si Controlul Bolilor (ECDC) cu sediul la Stockholm.
Rezultatele cercetarilor efectuate de acestia nu vor fi disponibile inainte de 15 martie, a anuntat purtatorul de cuvant al OMS, Dick Thompson.
Proiectul de protocol a fost prezentat pentru prima data in 12 ianuarie la Tokyo, in cadrul unei conferinte internationale consacrate gripei aviare. Scopul este de a detecta in timp util o eventuala mutatie a virsului H5N1, care l-ar face transmisibil cu usurinta de la om la om si ar declansa o pandemie catastrofica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.