Cu 163 de voturi contra si 131 de voturi pentru, Camera Deputatilor a respins cererea de perchezitie a imobilelor lui Adrian Nastase. Faptul va starni, cum e si de asteptat, un vartej de comentarii in presa. Cele mai multe vor sta sub semnul bine
Cu 163 de voturi contra si 131 de voturi pentru, Camera Deputatilor a respins cererea de perchezitie a imobilelor lui Adrian Nastase.

Faptul va starni, cum e si de asteptat, un vartej de comentarii in presa. Cele mai multe vor sta sub semnul binecunoscutului narav al presei noastre din ultimul timp: inlocuirea explicarii complexe si aprofundate cu atitudinea. Si cum subiectul intamplarii e Adrian Nastase, atitudinea datatorilor cu parerea e previzibila. Cea de Procurori ai Republicii. Procurori, fireste, care cer ghilotinarea bogatasilor in pagini de gazete sau studiouri de televiziuni avand ca patroni multimiliardari ai Romaniei. Sunt aproape sigur ca gazete precum Cotidianul, avand ca proprietar pe puscariabilul Sorin Matei, vor traversa violente diarei demagogice pe tema complicitatii dintre Adrian Nastase si clasa politica. Fireste, trecand cu vederea complicitatea Parchetului General cu actionarii gazetei, verificati la conturi pentru spalare de bani, uitati insa de Parchet cata vreme redactorii, stransi sub conducerea anonimului limbric de presa Doru Buscu, ii sufla Monicai Macovei in subtiori, cand distinsa are fierbinteli.
Sa incercam, asadar, a gasi cateva din semnificatiile votului de ieri:
1. si-a spus cuvantul, inainte de toate, solidaritatea clasei politice din Romania lui 2006, clasa confruntata tot mai mult cu tendintele lui Traian Basescu de a o pune la indoiala printr-o politica populista, in genul celor practicate de presedintii republicilor bananiere din America Latina.
2. deputatii au sesizat disproportia dintre acuzatiile aduse lui Adrian Nastase in acest dosar si cererea de perchizitie. Prin multe caracteristici, perchezitia are gravitatea arestarii preventive. Procurorii nu intra in casa omului pentru a bea o cafea. Ei rastoarna totul cu fundul in sus, cotrobaiesc prin hartii, isi vara nasul, perversi cum sunt, in chilotii gazdei, incarca in camionete tot felul de lucruri. Ideal ar fi ca DNA sa apeleze intr-o masura cat mai mica la perchezitii si la arestari preventive. Altfel risca sa transforme etapa urmarii penale intr-o etapa de pedepsire a unui cetatean inainte ca acesta sa fie judecat.
3. desi ministru al Guvernului Tariceanu, Monica Macovei manifesta un dispret zdrobitor fata de Parlament. Beneficiind de complicitatea unor ziare si televiziuni cu patroni puscariabili, doamna ministru uita ca nu mai depinde de George Soros, ci de Parlamentul Romaniei. A fost, asadar, un vot si impotriva arogantei dovedite de ministrul Justitiei.
4. s-a evidentiat inca o data uriasa greseala comisa de Adrian Nastase cand a impus PSD inutila Alianta cu Partidul Conservator. Dupa ce s-a vazut in Parlament numai si numai datorita PSD (altfel nu intra nici intr-una din numeroasele debarale ale Casei Poporului), formatiunea lui Dan Voiculescu s-a grabit sa-si tradeze partenerul, acceptand solutia imorala propusa de Traian Basescu. Acum aceeasi formatiune a tradat din nou PSD votand pentru perchezitie. Un semnal de care actualii parteneri ai PC trebuie sa tina seama.
Dupa vot, Adrian Nastase a facut o declaratie. A vorbit despre o victorie a deputatilor. A vorbit despre abuzuri. Destul de clar. N-a vorbit insa destul de clar despre ce va face in continuare. Pentru ca afirmatia ca doreste sa sprijine cercetarea penala nu ne-a lamurit daca va intreprinde ceea ce se asteapta de la domnia sa. Si anume sa anunte acceptarea perchezitiei. Asa cum am mai scris, respingerea de catre Parlament a cererii de perchezitie ii da posibilitatea de a dovedi ca e politicianul care se pretinde. In aceasta ipostaza, de politician lucid, nu se poate ca Adrian Nastase sa nu-si dea seama ca victoria din Parlament se poate transforma in dezastru.
Daca nu anunta ca e de acord cu perchezitia.
Monica Macovei a trasat ieri liniile directoare ale bataliei care va continua pentru lichidarea lui Adrian Nastase ca om politic. Asa cum i-am spus si in timpul vizitei grupului de moderatori de televiziune la apartamentul din Zambaccian, procurorii vor invoca, drept argument al esecului lor de a-l infunda, faptul ca
n-au putut realiza perchezitia. Si nu chiar lipsiti de logica. Pentru ca daca Adrian Nastase stie ca perchezitia n-are cum sa ofere o proba impotriva sa, nu mai exista nici un motiv acum, cand Parlamentul a votat pentru el din solidaritate, sa declare ca e de acord cu perchezitia.
Sa nu inteleaga Adrian Nastase ca abia acum, dupa votul din Parlament, refuzul perchezitiei il face suspect.
Chiar si in ochii celor care, asemenea mie, mai cred (deocamdata!) ca e nevinovat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.