Mii de copaci din capitala iraniana, Teheran, au fost taiati pentru ca inspectorii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) sa nu poata depista urme de uraniu imbogatit. In vreme ce municipalitatea spune ca vrea sa construiasca in zona un parc nationa
Mii de copaci din capitala iraniana, Teheran, au fost taiati pentru ca inspectorii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) sa nu poata depista urme de uraniu imbogatit.

In vreme ce municipalitatea spune ca vrea sa construiasca in zona un parc national, cotidianul britanic The Telegraph scrie ca cei 7.000 de arbori sacrificati se aflau in zona unui centru de cercetare nucleara ce figureaza de ceva vreme in centrul preocuparilor expertilor internationali in domeniul energiei atomice. Ei au aflat despre existenta complexului Lavizan in 2003, de la un grup de iranieni din exil.
DEMOLAT SI ARAT. Iranul a fost acuzat ca folo-seste acest centru, care face parte dintr-o baza militara din Teheran, pentru cercetari asupra imbogatirii uraniului, iar oficiali militari israelieni afirma ca in acest loc se afla prototipurile a patru focoase nucleare.
Drept raspuns la suspiciunile ONU, autoritatile de la Teheran au demolat complexul in 2004, inainte ca inspectorii internationali sa-si desfasoare investigatia. In plus, echipe speciale au arat terenul si au indepartat un strat de circa 20 de centimetri de la suprafata solului, potrivit cotidianului britanic. (Irina Cristea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.