Cand ne gandim la gastronomia japoneza, vedem in fata o farfurie asimetrica in care sunt frumos aranjate cateva rulouri de orez cu peste in interior, iar alaturi o ceasca mica, in care abureste sake-ul. Cel mai cunoscut preparat japonez a fost
Cand ne gandim la gastronomia japoneza, vedem in fata o farfurie asimetrica in care sunt frumos aranjate cateva rulouri de orez cu peste in interior, iar alaturi o ceasca mica, in care abureste sake-ul.


Cel mai cunoscut preparat japonez a fost inventat intamplator. De fapt, la inceput, orezul avea rolul de a opri pestele din fermentare, de a-l conserva. Acidul lactic din orez marina pestele, dandu-i un gust aparte. Primul sushi preparat s-a numit nare-sushi si era cunoscut de mai bine de 1.300 de ani. Pe atunci, procesul de marinare foarte indelungat dura intre doua luni si un an. De aceea, sushi era o delicatesa. Reteta insa a fost schimbata in secolul
al XVI-lea, cand un mare amator de sushi, dar si un pasionat de gastronomie, Matsumoto Yoshiichi din Tokyo, a introdus un nou ingredient - otetul de orez. Acesta grabea marinarea. Metoda traditionala insa s-a pastrat pana la inceputul secolului al XIX-lea.
SCHIMBARI. In 1820, pestele marinat a fost inlocuit cu cel proaspat. Bucatarul Hanaya Yohei a introdus aceasta modificare, dand un nou gust preparatului. Acelasi bucatar poate fi considerat parintele fast-food-urilor japoneze, in care se serveste sushi, deoarece el a fost primul care a folosit taraba portabila, pe care se prepara delicioasele rulouri. Aceasta taraba s-a bucurat de mare popularitate in timpul celui de-al doilea razboi mondial. La inceputul anilor a€™70, ""moda"" de a consuma sushi a venit in Statele Unite ale Americii. Au fost deschise numeroase restaurante de lux in care se serveau sake si sushi. Bucatarul Itamae-San este un expert in prepararea acestui deliciu japonez. El spune ca pe vremuri, pentru a deveni expert sushi, invatai timp de zece ani, in prezent insa, pentru ca cererea a crescut, bucatarii sunt luati aproape de pe bancile scolii culinare. Exista mai multe tipuri de sushi. Unele se prepara mai simplu, altele cer indemanare si chiar talent. Diferenta intre acestea nu este atat modul de preparare, cat ingredientele folosite si locul in care sunt serviti. Astfel, in cele mai elegante restaurante, veti avea ocazia sa gustati sushi preparat dupa cele mai sofisticate retete.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.