Peste 150 de pescari din Jurilovca si Sarichioi, localitati din sudul Deltei Dunarii, au protestat impotriva abuzului autoritatilor care refuza sa le elibereze permise de pescuit si sa ii lase sa intre pe balta. Protestatarii, care reprezinta cel
Peste 150 de pescari din Jurilovca si Sarichioi, localitati din sudul Deltei Dunarii, au protestat impotriva abuzului autoritatilor care refuza sa le elibereze permise de pescuit si sa ii lase sa intre pe balta.

Protestatarii, care reprezinta cel mai mare sindicat de pescari din Delta - ""Razim"", care numara circa 3.000 de oameni - sunt nemultumiti de faptul ca ei nu au voie sa intre la pescuit, in timp ce braconierii isi fac de cap in toata Delta si autoritatile nu iau nici o masura.
CONFLICT. Abuzul a inceput in luna ianuarie 2006, cand Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), reprezentantul statului in contractele de concesiune din Delta au refuzat sa mai vizeze permise de pescuit pana cand aceste concesiuni nu vor fi reziliate. Autoritatile motiveaza gestul prin aceea ca trebuie sa aplice prevederile Legii 113 / 2005, desi actul normativ a aparut la 2 ani de la semnarea contractelor si nu se aplica retroactiv. Guvernantii spun ca vor ramane pe pozitie pana cand concesionarii vor accepta rezilierea contractelor fara despagubiri din partea statului. De cand pescarii profesionisti nu mai au drept de a intra pe balta, complexul lagunar Razim-Sinoie, ca de altfel toata Delta Dunarii, a fost impanzit de braconieri care pescuiesc cu plasa monofilament. Braconierii au atacat chiar agentii Garzii de Mediu, carora le-au avariat o masina, pentru ca si-au permis sa le confiste niste scule. Este cea mai buna dovada ca afirmatia guvernantilor, care estimau ca pescarii constituiti in asociatii isi vor pazi singuri baltile, nu are corespondent in realitate.
INTALNIRE. Pescarii de la Jurilovca s-au intalnit ieri si cu seful ANPA, Gheorghe Stefan, intr-o discutie intermediata de Miron Ignat, deputatul Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania, insa rezultatele au fost dezamagitoare. Presedintele ANPA le-a spus pescarilor sa aiba rabdare pentru ca va incerca sa le rezolve problema, insa abia dupa data de 8 martie. (Alexandru Nastase)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.