Intalnirea lunara a sefului statului la Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare a inceput astfel: ""Ce faci, Caline, ai uitat ce am stabilit in CSAT?"", ii bate Basescu obrazul premierului pentru declaratiile liberalilor legate de secretizar

Intalnirea lunara a sefului statului la Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare a inceput astfel: ""Ce faci, Caline, ai uitat ce am stabilit in CSAT?"", ii bate Basescu obrazul premierului pentru declaratiile liberalilor legate de secretizarea legilor sigurantei nationale. ""Iiiii... nu am uitat..."", raspunde Tariceanu, vizibil surprins de atacul petrecut cu presa de fata. ""Ai probleme cu memoria? Bineeeee... O sa fac publica stenograma sedintei CSAT ca sa stam linistiti"", a mai tras Basescu o rafala.
ACID. Seful statului si-a exprimat supararea pe liberali si dupa reuniune, cand a catalogat declaratiile acestora legate de faptul ca presedintele ar fi secretizat pachetul de legi ale sigurantei nationale drept un ""joc regretabil si putin urat"". El a anuntat ca va face publica stenograma sedintei CSAT in care nimeni nu ar fi avut obiectii la propunerea de secretizare a pachetului de legi. ""Mi se pare lipsit de elegenta si de fair-play sa atribui presedintelui aceste proiecte. Cand mi le voi insusi, nu voi avea ezitari sa le fac publice"", s-a plans Basescu. El a mai aratat si ca articolul prin care ofiterii de informatii ar fi exonerati de raspundere daca in timpul serviciului produc suferinte sau vatamari unor persoane sau aduc prejudicii patrimoniului acestora este inclus cu aceeasi forma in statutul politistului. ""Acest articol a fost sustinut atunci fara rezerve de PNL, PD, PSD, iar acum e drama vietii unora"", a ironizat seful statului.
Cu tot caracterul lor secret, proiectele au fost inmanate de Presedintie pe CD liderilor partidelor parlamentare, fapt care pe Emil Boc bunaoara l-a pus in imposibilitatea de a preciza daca le va arata si numarului 2 din PD, Adriean Videanu.
""CONTUZII"". Premierul Tariceanu a refuzat sa spuna presei daca in interiorul CSAT a avut sau nu obiectii legate de secretizarea proiectelor in cauza, aratand insa ca nu are nimic impotriva publicarii stenogramei, dar sustinand in continuare nevoia dezbaterii publice a acestor legi. Liderii celorlalte partide au subliniat si ei tensiunile dintre presedinte si premier. Mircea Chelaru (PC) a vorbit despre anumite ""contuzii de opinii"" intre cei doi, iar Mircea Geoana (PSD) a aratat ca ""discutia despre legile sigurantei mascheaza tensiunile din CSAT intre presedinte si premier, lipsa consensului conducandu-l pe Basescu la scurtcircuitarea traseului legislativ normal"".
VA URMA. La intalnirea de ieri, seful statului a pus in discutia liderilor de partid modificarea Constitutiei, strategia de securitate nationala, statutul minoritatilor si Ordonanta 124, fara a se ajunge insa la concluzii certe. Intalnirile vor continua lunar, cu participarea opozitiei, pentru ca, spune Basescu, in ultimii 15 ani ar fi functionat o ""dictatura a majoritatii"". (Oana Stancu)

TESTE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.