La 5 martie 1968 Brasovul gazduia debutul primei editii a Festivalului International ""Cerbul de Aur"". Desi era la inceput, evenimentul muzical organizat de Romania a fost supranumit ""Festivalul din est care arata ca in vest!"". Organizarea a f
La 5 martie 1968 Brasovul gazduia debutul primei editii a Festivalului International ""Cerbul de Aur"".

Desi era la inceput, evenimentul muzical organizat de Romania a fost supranumit ""Festivalul din est care arata ca in vest!"". Organizarea a fost conceputa de echipa Radioteleviziunii Romane, sub conducerea lui Tudor Vornicu, iar rolul de prezentator i-a revenit lui Iurie Darie. Ziua debutului i-a adus pe scena pe Constantin Draghici, grupul Los Machucambos, ""una dintre cele mai populare formatii sud- americane"", cantaretul francez Leny Escudero, solista iugoslava Radmila Karaclaici, Anda Calugareanu. La prima editie au concurat 28 de candidati din 20 de tari ale Europei, printre care s-a aflat si Margareta Paslaru. Premiul cel mare a plecat in Belgia cu Jacques Hustin. ""In partea a doua a spectacolului, alcatuit din trei recitaluri sustinute de vedete ale muzicii usoare de reputatie internationala, deschiderea a revenit artistului emerit Gica Petrescu, care a adus prin recitalul prezentat un emotionant omagiu regretatului Ion Vasilescu, inaintasul de seama al creatiei originale a genului"", scria la 7 martie 1968, dupa ce-a de-a doua zi a festivalului, ziarul Romania libera. Printre oaspetii festivalului s-au aflat vestitele Amalia Rodriguez si Rita Pavone. Un an mai tarziu, Trofeul ""Cerbul de Aur"" revine acasa o data cu castigarea concursului de interpretare de romanca Luminita Dobrescu. Festivalul a fost intrerupt in 1972 si reluat abia in 1992.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.