In cartea sa dedicata obsesiei antiamericane, tradusa la Humanitas in 2004, Jean-Francois Revel ajunge, desigur, la acuzatiile vizand bombele de la Hirosima si Nagasaki, statutul de jandarm planetar al SUA etc. Bine, se intreaba el cu dreptate, d
In cartea sa dedicata obsesiei antiamericane, tradusa la Humanitas in 2004, Jean-Francois Revel ajunge, desigur, la acuzatiile vizand bombele de la Hirosima si Nagasaki, statutul de jandarm planetar al SUA etc. Bine, se intreaba el cu dreptate, dar oare pana la Hirosima, nu Europa a fost continentul care a nascut si dezvoltat pana la sufocare planetara cele doua totalitarisme care au desfigurat secolul XX? Nu sunt bolsevismul si nazismul gemenii euromalefici ai veacului trecut? Nu lumea noua, ci Europa, batranul continent, a facut alchimia demonica prin care Imparatul Verde si Imparatul Rosu si-au impartit lumea cu egala barbarie. Una dintre cele mai necrutatoare radiografii ale acestei gemelaritati este cartea istoricului german Ernst Nolte, Razboiul civil european. 1917-1945. National-socialism si bolsevism, aparuta in 1887 si tradusa de Irina Cristea in 2005 la Editura Corint cu un cuvant inainte de Florin Constantiniu. In toate bilanturile editoriale am considerat-o fara ezitare drept cea mai importanta aparitie istoriografica pe 2005. ""Rusia sovietica trebuie sa traiasca, chiar daca trebuie sa murim noi""
Heinrich Lersch


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.