Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin (foto), a facut un turneu in Ungaria si Cehia, vizite calificate de analistii politici drept ""pragmatice"". El a recunoscut, la Praga, ""responsabilitatea morala"" a Rusiei in reprimarea primaverii de la Praga,
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin (foto), a facut un turneu in Ungaria si Cehia, vizite calificate de analistii politici drept ""pragmatice"". El a recunoscut, la Praga, ""responsabilitatea morala"" a Rusiei in reprimarea primaverii de la Praga, in 1968, de catre armata rosie.
""Trebuie sa o spun cu sinceritate - nu a existat si nu poate exista responsabilitate juridica, ci o responsabilitate morala"", a declarat Putin in cursul unei conferinte de presa comune cu omologul sau ceh Vaclav Klaus. ""Dar este necesar ca tragediile trecutului sa nu fie folosite de anumite forte politice, care doresc sa eclipseze Rusia"", a adaugat Putin. ""Nu vad de ce am rezolva astazi, 1 martie 2006, ceea ce a facut Brejnev in 1968. A fost un moment extrem de tragic, dar ne pronuntam pentru o abordare pozitiva"", a spus Putin.
Interventia tancurilor sovietice, sustinute de unitati bulgare, ungare, poloneze si est-germane, pentru reprimarea visului cehoslovac de construire a ""socialismului cu fata umana"" promovat de Alexander Dubcek, s-a soldat cu 100 de morti in august 1968.
PREZENT. Problema energetica a fost, de asemenea, abordata de cei doi sefi de stat, liderul de la Kremlin afirmand ca ""Rusia a avut intotdeauna o atitudine responsabila in aceasta privinta"".
""In unele tari exista preocupari excesive fata de o dependenta prea mare, dar aceasta ne priveste si pe noi, si noi depindem de altii, la randul nostru"", a adaugat liderul rus, dand asigurari ca Rusia ""analizeaza modalitati de diversificare"".
Presedintele ceh a subliniat, la randul sau, necesitatea ""depolitizarii problemei energetice"". El a declarat ca este de dorit ""o livrare constanta de petrol si gaz"" si s-a aratat ""ferm convins ca noile contracte pe termen lung vor fi incheiate"" intre cele doua tari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.