Gastrita nu e atat de raspandita, ci este prea des incriminata. Profesor doctor Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala in gastroenterologie, explica aceasta boala.

Gastrita este o inflamatie a stomacului si acel microb numit Helicobacter Pylori este principalul vinovat de instalarea gastritei. Gastrita e periculoasa si prin faptul ca evolueaza in ulcer, dar si in cancer gastric, care este pe locul doi in clasamentul bolilor canceroase dupa neoplasmul de plamani. Glandele gastrice incep sa fie distruse de procesul inflamator provocat de gastrite. In afara de Helicobacter Pylori, si alti factori pot genera gastritele. Alimentele foarte sarate, adica muraturile in saramura, pestele congelat, carnea conservata prin sare, conservele cu nitrati, alimentele afumate. Mai sunt si medicamente care pot provoca gastrite, si anume: utilizarea exagerata a aspirinelor si a medicamentelor nesteroidiene utilizate in bolile reumatismale. Oamenii cu gastrite se plang de dureri in zone vagi in epigastru, ei arata cu palma o zona mare dureroasa in abdomen, au o senzatie de satietate precoce, au greata, balonari dupa mese si din cand in cand varsa.