Cu doua luni inainte de un raport decisiv al Comisiei Europene, Bulgaria se poate lauda, cu o foarte buna capacitate de absorbtie a fondurilor europene dar are de tras din cauza sangeroaselor reglari de conturi din lumea interlopa. Modificarea Con
Cu doua luni inainte de un raport decisiv al Comisiei Europene, Bulgaria se poate lauda, cu o foarte buna capacitate de absorbtie a fondurilor europene dar are de tras din cauza sangeroaselor reglari de conturi din lumea interlopa.

Modificarea Constitutiei, un nou Cod Penal si reforma Ministerului de Interne sunt cateva dintre realizarile ""bifate"", in ultimul an, de Bulgaria in vederea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Toate acestea il indreptatesc pe trimisul Sofiei in Romania, Konstantin Andreev, sa fie optimist cu privire la raportul pe care Comisia Europeana il va da publicitatii in mai.
PROGRESELE. Intr-un interviu acordat Rompres, Andreev a spus ca autoritatile bulgare au dat dovada de vointa politica necesara pentru solutionarea problemelor semnalate in raportul Comisiei din octombrie 2005. ""Parlamentul bulgar a adoptat unele modificari foarte importante ale Constitutiei, menite in principal a contribui la imbunatatirea sistemului judiciar. Apoi, a fost adoptat un nou Cod de Procedura Penala, care pune un foarte mare accent pe lupta impotriva criminalitatii si a crimei organizate, care constituie inca un subiect de preocupare pentru autoritatile bulgare. Pana la sfarsitul lui martie vom avea si agentiile necesare pentru gestionarea fondurilor structurale si de coeziune"", a enumerat Andreev principalele realizari ale Guvernului de la Sofia.
ASASINATELE. El a recunoscut ca piatra de moara a Bulgariei a ramas crima organizata, ""condimentata"" cu reglari de conturi si asasinate care zguduie, din cand in cand, din temelii, argumentatia europeana a autoritatilor. ""Daca va uitati la statistici, rata criminalitatii s-a redus substantial, insa apare un caz «demonstrativ» care da totul peste cap"", a spus Andreev, referindu-se la asasinatele ce au loc, periodic, in plin centrul oraselor bulgare.
BANII EUROPENI. O bila alba pentru autoritatile bulgare este utilizarea fondurilor obtinute de la Uniunea Europeana. Cel mai important motiv de mandrie este ca nu au existat, pana acum, scandaluri de frauda.
""Avem, ca si Romania, unele probleme, si acestea sunt generate de asa-numita capacitate administrativa. Nu as putea sa va dau cifre exacte, insa pot sa va spun ca Bulgaria a reusit sa absoarba fonduri SAPARD chiar inaintea celor zece state care deja au aderat la UE"", a spus ambasadorul Bulgariei in Romania, precizand ca o parte importanta din banii comunitari este destinata proiectelor de infrastructura.
CONSULTANTI. Pentru a se asigura ca Tratatul de aderare va fi ratificat la timp si ca aderarea nu va fi intarziata, Bulgaria scoate la inaintare si ""vorba dulce"" a specialistilor in imagine si persuasiune. Potrivit publicatiei electronice EUObserver, la Sofia se cauta consultanti care, in cadrul unui contract de 100.000 de euro, sa duca munca de convingere cu parlamentarii si liderii de opinie din statele membre care nu se arata grabite sa ratifice Tratatul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.