Senatul a adoptat ieri ordonanta prin care se reglementeaza organizarea si functionarea DNA, ramanand insa ca numirea procurorului sef al directiei sa fie reglementata ulterior printr-un proiect de lege. Cu 109 voturi pentru, unul impotriva si

Senatul a adoptat ieri ordonanta prin care se reglementeaza organizarea si functionarea DNA, ramanand insa ca numirea procurorului sef al directiei sa fie reglementata ulterior printr-un proiect de lege.

Cu 109 voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri, senatorii au adoptat ieri, in prezenta ministrului Justitiei, Monica Macovei, Ordonanta de Urgenta privind transformarea PNA in directie in cadrul Parchetului General. Actul normativ a fost adoptat in forma convenita in urma consultarilor de la Cotroceni si in care a primit si girul deputatilor, toate grupurile parlamentare sustinand proiectul. Textul ordonantei a fost sustinut de catre titularul portofoliului de la Justitie, Monica Macovei, care a apreciat ca discutia se focuseaza pe gradul de autonomie pe care noua institutie il are. Critici s-au facut insa auzite din partea social-democratilor, care, prin vocea lui Mircea Geoana, au contestat faptul ca modificarile in structura si functionarea institutiei stindard in lupta impotriva coruptiei, se fac printr-o OU si nu printr-un proiect de lege care sa treaca prin dezbaterea parlamentara.
CONSULTARI. Discutii aprinse a generat insa un amendament propus de doi senatori PSD, Nicolae Serban si Antonie Iorgovan, care viza numirea procurorului-sef al DNA de catre seful statului la propunerea CSM, si nu a ministrului Justitiei, asa cum prevedea textul ordonantei. Amendamentul, respins de catre comisa juridica miercuri seara, a fost sustinut si de catre senatorii conservatori. La propunerea presedintelui conservatorilor Dan Voiculescu, toti liderii de grup s-au retras impreuna cu ministrul Justitiei pentru a discuta asupra acestui amendament.
DECIZIE. In urma discutiilor, PSD a decis sa renunte la amendament, iar numirea tuturor sefilor de parchete sa fie reglementata printr-un alt proiect de lege. ""Grupul PSD isi va retrage amendamentul. Ministrul Macovei a argumentat si toata lumea a fost de acord ca va urma o dezbatere publica, care va fi urmata, intr-o luna sau doua, de un proiect elaborat de consilierii juridici de la toate partidele si care va reglementa numirea tuturor procurorilor, nu numai a procurorului DNA"", a prezentat rezultatul discutiilor liderul conservatorilor, Dan Voiculescu.
REACTII. Daca pentru liberali intelegerea la care s-a ajuns a parut una ""rezonabila"", iar UDMR a cerut ca elaborarea proiectului de lege sa inceapa ""chiar de acum"", pesedistii s-au declarat ""de principiu"" de acord cu aceasta solutie. Nemultumit a fost insa unul dintre autori, Nicolae Serban, care a afirmat ca este ""anormal"" sa se renunte la dezbaterea amendamentului. ""Nu dau nici doi bani unei intelegeri facute cu doamna Macovei"", a aruncat pesedistul. Celalat semnatar al amendamentului, Antonie Iorgovan, a fost mai impaciuitor, el declarandu-se dispus sa participe in comisia care va elabora proiectul de lege.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.