Banca Nationala a Romaniei (BNR) este pregatita sa utilizeze toate instrumentele, respectiv rata dobanzii, sterilizarea lichiditatilor si operatiunile pe piata valutara, pentru a combate inflatia, estimata sa depaseasca tinta pentru 2006, a afirmat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
El a declarat, la o conferinta organizata miercuri la Londra, ca rata inflatiei ar putea ajunge in acest an la 6,5%, peste tinta bancii centrale, de 5% plus/minus un punct procentual.
CONTROL. Viceguvernatorul Popa a aratat ca Banca Centrala nu a mai intervenit pe piata valutara din luna octombrie a anului trecut, dar nu exclude aceasta posibilitate pentru viitor.
Anul trecut, BNR a avut interventii periodice pe piata valutara, pentru a opri aprecierea leului. De la inceputul anului 2006, cotatia leului in raport cu euro a urcat cu aproape 6%.
""Evolutia pietei valutare a fost de asemenea natura incat nu a fost nevoie de o interventie"", a spus viceguvernatorul BNR. Popa a reafirmat disponibilitatea Bancii Nationale de a uza de toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a combate cresterea preturilor.
Popa a precizat ca aprecierea leului nu este singura cauza a scaderii exporturilor, adaugand ca o crestere a productivitatii si o politica salariala prudenta sunt necesare pentru a contrabalansa efectele unei monede nationale puternice.
Oficialul Bancii Nationale a Romaniei a declarat ca structura exporturilor romanesti este in schimbare, ponderea unor produse cu valoare adaugata mare, precum echipamentele industriale, fiind in crestere.