""(...) imparatii, Dumnezeu sa-i tie multi si fericiti ani - zice Eminescu la 25.03.1880 - , ei se cearta, ei se-mpaca, iara noi, tinand parte cand unuia cand altuia, ne discreditam cand la unul cand la altul, si cand or fi pe impacate sunt in sta
""(...) imparatii, Dumnezeu sa-i tie multi si fericiti ani - zice Eminescu la 25.03.1880 - , ei se cearta, ei se-mpaca, iara noi, tinand parte cand unuia cand altuia, ne discreditam cand la unul cand la altul, si cand or fi pe impacate sunt in stare sa ne priveasca ca pe un fel de obiect de compensatie. (...) Bine s-au batut romanii, rea politica au avut si, de-i fi viteaz cat sapte, geaba esti daca nu-i minte si intelegere la conducatori, ca fumuri desarte. (...) Nici n-avem interese in Asia centrala, nici voim razboi cu unii sau cu altii, suntem plini de un egal respect pentru toate aceste natii mari cari au avut fericirea de a se dezvolta in linie dreapta pe pamantul lor, razboindu-se din cand in cand, niciodata pe deplin subjugate, natii cu o cultura veche in urma lor, de la cari avem multe de invatat si in certurile carora nici nu ai se cade sa ne amestecam. Certe-se ei in de ei, caci stiu pentru ce, caci interese a zeci de milioane de oameni colideaza, dar cu noi sa fie toti prieteni, vorba lui Miron Costin spusa vizirului turcesc : «Iti place, logofete, ca luam tara cazaceasca ?» - «Place, escelenta, si sa dea Dumnezeu sa va-ntindeti imparatia peste toata lumea, numai peste tara noastra nu»"". Din pacate, n-am tinut seama de avertismentul eminescian. Cand cu nemtii, cand cu sovieticii, pentru ca acum sa aplaudam zgomotos amplasarea bazelor militare americane in Baraganul tristilor, melancolicilor, chiar, ciulini. Un Baragan ce nu-mi doresc sa devina, candva, ""obiect de compensatie"" ...
*** ""Suntem mai aproape de adevar cand vom afirma ca, in realitate nu mai exista administratiune, ca judetele sunt abandonate cu desavarsire in esploatarea a vreo cativa deputati, sateliti ai guvernului cari si ei la randul lor permit guvernului a esploata tara pe o scara mai mare. «Da-mi sa-ti dau» - iata morala guvernantilor de astazi"", exclama Mihai Eminescu in numarul din 29.03.1880 al cotidianului ""Timpul"". In zilele noastre, morala e aceeasi, indiferent de culoarea politica a ""stabilor"" locali si centrali, care au facut din principiul ""Da-mi sa-ti dau"" program de guvernare.
*** Pentru meritele deosebite in fruntea Parlamentului, C.A. Rosetti e recompensat printr-o lege, trecuta prin Camera la miez misterios de noapte, cu 150.000 de franci si o renta lunara de 1000 de lei pe luna, ceea ce-l determina pe Mihai Eminescu sa scrie, la 02.04.1880, ca ""martiriul si lupta pentru principi sunt meserii tot atat de lucrative ca oricare alta si, daca cineva castiga cu tabacaria mii de galbeni, de ce n-ar castiga si prin mestesugul de-a fi fost totdeauna cu natiunea si contra reactiunii? (...) Lord Beaconsfield se desparte de prezidentia ministerului Engliterei si nimeni nu se gandeste a-i vota o recompensa nationala; Gladstone a guvernat si va guverna inca acea tara veche si nimeni nu s-a gandit a-i vota doi bani macar, necum sute de mii de franci. Dar acestea se intampla in Anglia, nu la noi. Englejii sunt zgarciti si saraci, noi generosi si bogati, iata deosebirea"". Ca si acum, cand, ""dupa ce ca legi de mare insemnatate se voteaza ca cu vaporul"", alesii nostri din Parlament si-au ""tras"", prin lege, privilegii indecente si obscene, ca asa suntem noi, ""generosi si bogati"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.