Psihoza anticoruptie loveste din nou. Vajnicii inspectori ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au autosesizat si au inceput ieri verificari in cazul judecatoarei Maria Tripadus. Cine este aceasta femeie si ce a putut faptui ca sa devina subit vedeta? Nimic mai simplu. Maria Tripadus are ghinionul de a fi fost magistratul care, ales aleator sa judece propunerea de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu, a respins privarea de libertate a magnatului liberal. Ceea ce - in contextul in care, beneficiind de sprijin public de la cel mai inalt nivel politic, procurorii sunt pe val si si-au luat viteza - tinde sa devina deja un act de lezmajestate.
Judecatorului Tripadus i s-a pus la indoiala, cat se poate de oficial, in timpul derularii unui proces, impartialitatea. De ce? Aveam s-o aflam, la putin timp dupa, din paginile unui cotidian central, informat de aceleasi obisnuite ""surse judiciare"". Fiul judecatoarei a primit, pe baza unui proiect, printr-o fundatie, o finantare guvernamentala de 100 de milioane de lei vechi. Banii au venit de la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT), cu un an inainte, in perioada in care premierul Calin Popescu Tariceanu era mentionat intr-unul din dosarele Rompetrol. Mai mult decat atat, in mediile politice si de business, se acrediteaza ideea potrivit careia Tribunalul Bucuresti ar fi picat la zarul algoritmului politic in casuta PNL. In plus, Mariei Tripadus i s-ar reprosa ca ar fi ""ghidonata"" de senatorul PNL Norica Nicolai, in virtutea unui presupus statut de foste colege de facultate.
Ambele acuzatii sunt absolut penibile si mai mult decat fortate. Habar n-am cine e, cum arata si ce palmares are Maria Tripadus. Prima oara am auzit de ea in studioul Realitatii TV, atunci cand corespondentul postului la Tribunal i-a anuntat contestarea. Cu toate acestea, in ciuda multelor lucruri pe care am a i le reprosa ca om politic, nu mi-l pot inchipui pe premierul Tariceanu atat de naiv (ori perspicace?), incat sa plateasca mascat, cu un an in avans, bunavointa doamnei judecator printr-un mecanism profund alambicat si anticipativ. De asemenea, sper ca nu-i nimeni in halul de naivitate in care sa creada ca libertatea unui mogul al petrolului, care conduce o companie-mamut cu o cifra de afaceri de ordinul miliardelor de euro, poate fi jucata la ruleta unei spagi de 3.000 de dolari. O fi foamea mare si mentalitatile de chelneri de ciubucuri mici, dar asta-i pret de-o taraba in Piata Veteranilor...
Cat despre trainica si indisolubila relatie Nicolai - Tripadus, despre care intoxicatorii de meserie bagau mana-n foc si se jurau ca exista foi matricole care ar atesta-o documentar, un simplu telefon adresat senatorului PNL a fost de ajuns sa fie constatata ""mica si insignifianta"" diferenta de varsta dintre cele doua femei: 14 ani. Poate la scoala vietii sa fi fost colege, ca la Drept am serioase dubii. Mai mult decat atat, in plin elan de rezolvare a problemelor Justitiei intru mult visata aderare la UE, sa lansezi teoria algoritmului politic la nivelul instantelor judecatoresti mi se pare o intreprindere pe cat de riscanta, pe-atat de iresponsabila.
Acuzele vanturate inchizitorial de noua aristocratie portocalie, la adresa Mariei Tripadus, sunt niste perdele de fum menite sa ascunda incapacitatea procurorilor de a-l ascunde la beci, conform ordinelor, pe Dinu Patriciu. Desi nu pricep de ce copiii judecatorilor trebuie sa se calugareasca pentru a nu intra in contact cu institutiile guvernamentale si nici de ce presupusa prietenie a Noricai Nicolai ar fi o crima, chiar si presupunand ca reprosurile Parchetului General ar fi stat in picioare, ele ar fi fost la fel de valabile si cu o saptamana inainte. Adica atunci cand informatii procurori n-au avut nimic impotriva ca solicitarea de arestare a ultramediatizatului petrolist si a celor doi americani care azi trimit bezele anchetatorilor prin intermediul radioului sa fie judecata de fix aceeasi Maria Tripadus. Cum banii s-au dat acum un an, judecatoarea putea sa-i fie matusa (nu colega) Noricai Nicolai, iar Patriciu n-am auzit sa-i fi cerut prietenia magistratului de la Tribunalul Bucuresti, astept cu netarmurita incredere noile ""dovezi incriminatoare""...