Uniunea Europeana vrea sa se asigure ca referendumul pentru independenta, de la jumatatea lunii mai, din Muntenegru, se va desfasura in cele mai bune conditii, pentru ca stabilitatea regiunii framantate de ani de zile de un sangeros razboi civil sa n
Uniunea Europeana vrea sa se asigure ca referendumul pentru independenta, de la jumatatea lunii mai, din Muntenegru, se va desfasura in cele mai bune conditii, pentru ca stabilitatea regiunii framantate de ani de zile de un sangeros razboi civil sa nu fie afectata.

Cotidianul american New York Times scria in editia sa online ca Inaltul reprezentant pentru Politica Externa al UE, Javier Solana, a cerut atat guvernului pro-independenta, cat si Opozitiei din Muntenegru sa cada de acord asupra unor propuneri menite sa asigure bunele auspicii ale referendumului. Astfel, cele doua tabere ar trebui sa fie de acord ca tara sa se desprinda din Federatia Serbia-Muntenegru, daca 55% dintre votanti aleg independenta si minimum 50% din electorat se prezinta la urne.
INCAPATANATI. Daca Opozitia a acceptat deja aceste propuneri, cea mai mare impotrivire o demonstreaza guvernul muntenegrean, care ar dori ca secesiunea sa aiba loc doar daca 41% dintre votanti merg la urne. Observatorii cred ca, in conditiile in care se asteapta o lupta foarte stransa la urne, guvernul de la Podgorica se teme ca propunerile Uniunii vor oferi minoritatii pro-sarbe un avantaj incorect. ""Decizia apartine majoritatii, si nu minoritatii"", a declarat saptamana trecuta premierul muntenegrean Milo Djukanovici, adaugand ca ""formula UE contine un virus periculos pentru stabilitatea societatii atunci cand este vorba despre implementarea rezultatelor"". In acelasi timp insa, Uniunea vrea sa se asigure ca referendumul se desfasoara corect, in caz contrar un rezultat controversat putand duce la miscari de protest sau chiar la o posibila scindare pe criterii geografice a federatiei Serbia-Muntenegru. (Ana Ilie)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.