Specialistii dau un nou semnal de alarma in Germania, unde o pisica a devenit cea mai recenta victima a virusul gripei aviare. Temutul virus H5N1 a ucis o pisica in Germania, intr-o regiune unde au fost identificate cele mai multe cazuri de grip
Specialistii dau un nou semnal de alarma in Germania, unde o pisica a devenit cea mai recenta victima a virusul gripei aviare.


Temutul virus H5N1 a ucis o pisica in Germania, intr-o regiune unde au fost identificate cele mai multe cazuri de gripa aviara din aceasta tara. Potrivit specialistilor de la Institutul Friedrich Loeffler, este primul caz din Europa cand un mamifer contracteaza H5N1.
In prezent sunt in curs o serie de teste in urma carora specialistii incearca sa determine daca tulpina virusului care a ucis pisica este aceeasi cu cea a virusului care imbolnaveste zburatoarele, a declarat, pentru BBC, seful laboratorului Loeffler. El i-a sfatuit pe posesorii de pisici sa le limiteze accesul in afara locuintei.
MUTATII. O serie de cazuri inregistrate anii trecuti in Asia au confirmat posibilitatea ca pisicile sa devina infestate cu H5N1. Cel mai socant caz s-a inregistrat in Thailanda in octombrie 2004, cand zeci de tigri au murit la o gradina zoologica, in plina epidemie de gripa aviara.
Nu exista cazuri de transmitere a virusului de la pisica la om. Este de asteptat ca cercetarile efectuate acum in Germania sa ofere mai multe detalii despre cum se transmite virusul de la o specie la alta. Cea mai mare temere a expertilor este ca virusul poate suferi mutatii atat de complexe, incat sa puna in pericol vietile a milioane de oameni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.