La sfarsitul saptamanii trecute, guvernul Romaniei a primit doua palme grele si ele nu au venit de la Traian Basescu. De fapt, e vorba despre palme pe care presedintia si guvernul le-au primit, de data asta, impreuna. Prin vocea lui Joaquin Almunia,
La sfarsitul saptamanii trecute, guvernul Romaniei a primit doua palme grele si ele nu au venit de la Traian Basescu. De fapt, e vorba despre palme pe care presedintia si guvernul le-au primit, de data asta, impreuna. Prin vocea lui Joaquin Almunia, comisar pentru Afaceri Economice si Financiare, Uniunea Europeana a spus actualilor guvernanti, in premiera, doua adevaruri foarte dure.
Primul: introducerea sistemului de impozitare in cota unica este un insucces, ""o masura introdusa intr-un moment nepotrivit"". De aceea, Romania nu va putea sustine investitiile necesare in domenii cum ar fi sanatatea si infrastructurile.
Al doilea: Romania a gresit atunci cand a intrerupt relatiile cu FMI. UE isi bazeaza aprecierile inclusiv pe consultari cu Fondul, iar acesta a semnalat serioase derapaje economice.
Avem de-a face cu semnalarea unei erori de politica economica si a unei erori diplomatice, amandoua de anvergura. Cota unica a fost introdusa in prima sedinta a actualului guvern, in decembrie 2004, la insistentele lui Traian Basescu. Fara studii, fara chibzuiala, in conditiile in care exista deja un buget bazat pe alt sistem de impozitare. De atunci, declinul economic si financiar e continuu, autoritatile romane vorbesc mereu despre un succes pe care institutiile internationale il neaga din ce in ce mai apasat. Iar anul trecut guvernul a intrerupt, cu trufie, relatiile cu FMI, spunand ca de acum incolo nu mai are nevoie decat de UE. El afla acum ceea ce ar fi trebuit sa stie de la bun inceput: cele doua institutii comunica, iar evaluarile UE sunt influentate de FMI. In urma cu sase luni, FMI spunea la Bucuresti exact ceea ce spune astazi Almunia.
In ambele cazuri e vorba despre amatorism si improvizatie scolareasca. Dar din decembrie 2004 economia nu mai face parte dintre prioritatile Romaniei.
De fapt, despre economie nu mai vorbeste nimeni in tara asta. O fac numai domnul Almunia si FMI-ul. Guvernul nu face altceva decat politie cu banii, gandeste permanent cum sa aseze noi impozite si taxe si cum sa cheltuiasca cat mai putin din banii putini pentru medicamentele celor multi. Iar Traian Basescu face politie cu ministrii, ii urmareste atent cu cine mananca, cu cine vorbesc, alaturi de cine se spala pe maini.
Deunazi, Basescu a afirmat raspicat ca PNL este departe de problemele tarii. Avea dreptate. Dar in acelasi context a spus si care sunt problemele tarii, dupa parerea lui: procurorii nu au parte de cale libera din cauza judecatorilor. Europa ne spune ca nu avem bani sa ne integram la sanul ei. Presedintele vrea, in schimb, mai multe procese televizate. Iar daca peste doua luni va fi activata clauza de salvgardare, va da vina pe Patriciu, pe termopane, pe esecul fuziunii dintre PNL si PD.
Probabil ca aceasta perioada, imediat anterioara integrarii europene, ne cere, mai mult ca oricand, un contact cinstit cu realitatea si o permanenta adaptare la ea. Din pacate, guvernarea Romaniei se face acum doar prin idei fixe. Vasul se scufunda. Iar Traian Basescu nu stie sa repare vase, el face ce a fost invatat: curatenie pe punte. Adica arunca in apa tot ce nu incape in barcile de salvare, pe toti cei ce nu sprijina interesele lui.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.