Temerea ca violentele interconfesionale din Irak ar putea degenera intr-un razboi civil i-a determinat pe oficialii americani sa ia in considerare sprijinirea ascensiunii unei figuri puternice pe scena politica irakiana, care sa tina situatia sub con
Temerea ca violentele interconfesionale din Irak ar putea degenera intr-un razboi civil i-a determinat pe oficialii americani sa ia in considerare sprijinirea ascensiunii unei figuri puternice pe scena politica irakiana, care sa tina situatia sub control.
Potrivit lui Andrew Krepinevich, consilier al Pentagonului si director al Centrului pentru Evaluari Strategice si Bugetare, in cazul izbucnirii unui razboi civil in Irak, ""solutia ar putea fi sprijinirea aparitiei unui alt Saddam Hussein, care sa reuseasca sa faca fata problemei"". La nivel oficial, Washingtonul respinge ideea izbucnirii unui razboi civil. ""Inca nu s-a ajuns acolo"", a declarat un inalt oficial american, precizand ca Statele Unite urmaresc ""indeaproape situatia, pentru a vedea daca fortele irakiene se vor destrama din cauza presiunilor la care sunt supuse"". ""Pana acum nu au fa- cut-o"", a adaugat el. CONSENS. Larry Wilkerson, fostul sef de cabinet al lui Colin Powell la Departamentul de Stat, impartaseste parerea lui Krepinevich referitoare la aparitia unui nou Saddam Hussein pe scena politica irakiana. ""Daca izbucneste un razboi civil, ne vom afla in fata unei alegeri dificile. Ne izolam in Irak si speram ca violentele vor fi de scurta durata sau ne alaturam uneia dintre tabere?"", se intreaba el.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.