CE-I SPUNE SOTIA crainicului tv care prezinta vremea cand acesta ajunge acasa? ""Mi-a placut cand ai anuntat inundatii in Crisana, ca prea si-au luat-o-n cap ungurii, dar, te rog, vezi ce faci cu ploile alea din Moldova, ca iar imi telefoneaza sa
CE-I SPUNE SOTIA crainicului tv care prezinta vremea cand acesta ajunge acasa? ""Mi-a placut cand ai anuntat inundatii in Crisana, ca prea si-au luat-o-n cap ungurii, dar, te rog, vezi ce faci cu ploile alea din Moldova, ca iar imi telefoneaza saracuta de mama. Nu ca zic, dar prea te legi de moldoveni! Saptamana trecuta nu i-ai slabit macar o zi cu aversele, iar acum, ca si cum n-ar fi si ei oameni, ii tot dai cu lapovita si ninsoare. Carnati afumati ti-a placut sa mananci de la Barlad. Unt de la Suceava ai primit. Curcanul de la cine l-am avut, nu de la Galati, de la unchiumeu? Daca ma iubesti, te rog eu, da-i tare cu Banatul, arde-i pe olteni, insa nu-i mai oropsi pe-ai mei!""
PRACTIC, AMERICANII au o singura injuratura si nici aia acuzat scarboasa. Cu ""fuck you"", care inseamna tot ce inseamna toate cele cateva sute de injuraturi romanesti luate la un loc, americanii isi rezolva nevoia de abjectie. Noi suntem foarte nuantati si ingeniosi la insulta si sudalma, dar extrem de neinspirati cand e sa venim cu multumirile. Am avut in mana un ghid englezesc al bunei cresteri, care inventaria cateva zeci de pagini cu moduri de a-ti exprima gratitudinea, de a zice frumos si personalizat cumintele nostru ""Multam!"". Iosif Sava imi spunea ca n-a injurat niciodata nici un artist, ca i-a laudat pe toti, conform cu meritele, si ca la multe elogii a primit in schimb injuraturi. Pentru artistul roman, tot ce nu-i superlativ e critica. Si macar daca toate astea ar fi numai o chestiune de dictionar.
IN SPITAL, un octogenar astmatic, fara dinti si deprins sa vorbeasca mai mult pe nas, imi povesteste intamplari din viata lui. Stiind ca-s gazetar, desi ca pacient tot ce ma intereseaza nu-i meseria, ci analizele, omul se simte dator sa-mi fonfaie niste istorii de neinteles, facand pauze mari pentru ras si invitandu-ma cu privirea sa-l aprob. La externarea batranului, medicul care l-a ingrijit imi transmite recunostinta acestuia pentru faptul ca i-am inteles ofurile. ""E important ca oamenii sa ia aminte la ce spun cei din jur"", conchide medicul. Ramas singur cu asistenta, zic si eu, ca sa nu par nepoliticos: ""Doma€™ doctor are dreptate"". ""In ce privinta - ma intreaba asistenta - ca e surd? N-aude decat daca-i vorbesti rar, tare si clar"".
CA SA SE POATA intelege cu sotul, cand vine cazul sa le fie prezentate oaspetilor tablourile sau obiectele de arta din casa lor cu multe camere, doamna N. le-a dat nume precum: Costica, Veta, unchiu Gigi, Mimi, Vasile. Tabloul de Grigorescu e Nicusor; scrinul frantuzesc e mos Alexe; peisajul de Petrascu e varua€™ Lica. Atunci cand un invitat intreaba de ce a botezat ""Marina"" lui Gheorghe Petrascu ""varua€™ Lica"", doamna spune: Fiindca asta e sentimentul pe care mi-l trezeste, de varu-meu Lica, boierua€™!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.