Cele mai bune, cele mai proaste

Consiliul de Televiziune al Parintilor (PTC) realizeaza anual topul ""celor mai bune si celor mai proaste emisiuni din prime-time"". Anul acesta, posturile tv vizate au fost ABC, CBS, Fox, NBC, ITV, UPN si WB, care difuzeaza programe de familie intre orele 20:00 si 23:00.

Lista PTC vizeaza continutul acestor programe tv si influenta pe care o au asupra audientelor de familie. ""Suntem alarmati de faptul ca aceste emisiuni sunt catalogate ""prietenoase, de familie"" cand, de fapt, sustin contrariul. Sunt si cateva emisiuni pe care familiile le pot urmari impreuna si nu sunt imbibate cu dialoguri ""murdare"", violenta si sex. Este evident ca Hollywood-ul nu da doi bani pe institutia familiala. Drept urmare putem cita noua programe tv din prime-time care sunt de-a dreptul imorale"", declara presedintele PTC, Brent Bozell. Selectia se bazeaza pe continutul programelor si influenta lor asupra copiilor, iar criteriile pentru anii 2005-2006 au luat in considerare nu numai frecventa limbajului indecent, a continutului sexual sau a violentei, ci si spatiul in programul TV, target-ul de audienta si subiectul emisiunii.
BILE ALBE. ""Extreme Makeover: Home Edition"" (ABC/20:00 - duminica) este un exemplu admirabil de reality-show constructiv. Spre deosebire de alte programe care exploateaza calitatile negative ale concurentilor (lacomia, vanitatea, etc), show-ul de fata se dedica altruismului. ""Three wishes"" (NBC/ 21:00, vineri, primul sezon) este un serial care demonstreaza puterea de transformare a amabilitatii. In fiecare saptamana, cantareata Amy Grant merge in cate un orasel pentru a ajuta familiile napastuite sa-si indeplineasca trei din cele mai arzatoare dorinte. In ""American Idol: The Search for a Superstar"" (Fox, noul sezon), sute de tineri se intrec in a deveni cea mai noua senzatie a Americii in materie de muzica. Producatorul Simon Cowell (coregraful Paulei Abdul) si Randy Jackson, veteranul industriei muzicale, sunt judecatorii care aleg superstarul.
Desi ""The Ghost Whisperer"" (CBS/20:00, vineri, primul sezon) nu este la fel de explicit ca ""Joane of Arcadia"", show difuzat in acelasi spatiu orar in sezonul trecut, amandoua au totusi ceva in comun: personajul principal este un exemplu de conduita. La o ora in care numitorul comun a multor sitcom-uri este umorul si temele pentru adulti, show-ul ""Everybody Hates Chris"" (UPN/20:00, joi, primul sezon) vine cu un aer proaspat. ""Reba"" (WB/21:00, vineri) combina cu succes umorul si mesajele serioase despre responsabilitati, compasiune sau importanta ""caminuluii. Inspirat la origine de viata comediantului Bernie Mac, sitcom-ul ""Bernie Maci (Fox/ 20:00, vineri) vizeaza cariera lui Bernie si Wanda, care se trezesc ca viata a luat-o cu susu-n jos cand Bernie consimte sa aiba grija de copiii surorii lui. Considerat surpriza verii, ""Dancing with the Stars"" (ABC, sezon nou) a ""imperecheat"" celebritati cu dansatori profesionisti si a facut America sa se indragosteasca de salile de dans. La inceputul fiecarui episod, gazda explica tipul de dansuri care urmeaza a fi puse in practica si criteriile de selectie a juriului. Ajuns la al saptelea sezon, serialul ""7th Heaven"" (WB/20:00, luni) continua sa fie un divertisment de familie de calitate, desemnat fiind ca cel mai inofensiv program de televiziune.
BILE NEGRE. Construit ca o comedie de familie, ""The War at Home"" (Fox/ 20:30, duminica, primul sezon) este unul din serialele cele mai grosolane si mai putin inteligente din noul sezon. La fel de popular in randurile copiilor, ""American Dad!"" (Fox/21:30, duminica) urmareste viata lui Stan, un agent CIA conservator si a familiei sale neobisnuite din care fac parte un ""strain"" si un peste de aur care vorbeste cu accent nemtesc. ""The O.C."" (Fox/ 20:00, joi) urmareste viata lui Ryan Atwood, un baiat de 17 ani din California. Temele centrale: infidelitatea, abuzul de droguri, santajul, pornografia si experientele sexuale. Un serial despre investigatii criminalistice contine implicit subiecte dezagreabile, insa ""C.S.I."" (CBS/ 21:00, joi) merge la extrema, furnizand telespectatorilor imagini cu cadavre in descompunere, crime infioratoare, disectii, flaskback-uri cu violuri si fetish-uri sexuale bizare, un continut destul de grav pentru un serial difuzat in orele de familie.
Conceput ca un serial de ""comedie, drama si mister"", ""Neveste disperate"" (ABC/ 21:00, duminica) isi gaseste sursa de umor in crime, violuri, droguri, suicid, crima si sex contrafacut. ""Two and a half Men"" (CBS/21:00, luni), un serial cu aluzii ieftine si vulgare, il are ca figura centrala pe Charlie, un scriitor a carui viata este extrem de palpitanta: o fosta sotie, o iubita actuala, un frate divortat. ""Cold Case"" (CBS/ 20:00, duminica), un exemplu perfect de serial difuzat la o ora inadecvata, urmareste drama unui detectiv din Philadelphia care are de-a face cu crime socante si extrem de violente.

CEL MAI VIZIONAT SERIAL