Viticultorii - acesti truditori ai plaiurilor viticole stramosesti - au luptat si lupta de secole cu vitregiile naturii. Totusi, in putinele lor clipe de ""taifas"", la un pahar cu vin, dupa cum se stie, romanii pot deveni si ""poeti"". Sensibilitatea sufleteasca a viticultorilor nostri se remarca atunci cand intocmesc ""certificatul de nastere"" a fiecarui soi de vita-de-vie pe care il creeaza. De aceea nu intamplator a fost dat numele de ""Frumoasa de Ghioroc"". In acest context putem cita, de asemenea, cele trei soiuri romanesti cu numele de Feteasca - alba, neagra, regala - si cele trei soiuri cu numele de Babeasca - alba, gri si neagra. Deci varsta nu a contat cand a fost vorba de partea ""feminina"".
Ghioroc, ca localitate viticola, face parte din vechea podgorie romaneasca Minis-Maderat. Este situata pe partea dreapta a Muresului, intre Lipova si Arad, intr-un minunat cadru natural, la poalele Muntilor Zarandului. Probabil ca le-a fost dat locuitorilor acestei asezari sa ""plamadeasca"" in timp un soi romanesc. Impresionati, cred, de frumusetea strugurilor obtinuti, localnicii l-au botezat ""Frumoasa"". Creand acest soi romanesc, ei au dat o personalitate aparte localitatii Ghioroc. In prezent, Frumoasa de Ghioroc este citata in multe carti de ampelografie din tara si din strainatate. Asa ca nu trebuie sa surprinda pe nimeni cand in marele Dictionar Enciclopedic al tuturor soiurilor de vita-de-vie existente in lume, editat recent la Paris, intalnim si soiul Frumoasa de Ghioroc - ""C""page de table blanc obtenu en Roumanie dans la commune de Ghioroc"", ceea ce in traducere libera ar insemna ca este vorba de soiul romanesc ""Frumoasa"", originar din comuna Ghioroc.
Este un soi autofertil, deci poate fi cultivat in plantatii pure. Productia de struguri la hectar variaza intre 12.000 si 17.000 kg. Soiul Frumoasa de Ghioroc este cultivat in general pentru producerea strugurilor de masa, dar, in anumite cazuri, se poate vinifica, rezultand un vin alb cu taria alcoolica de 9°-10° si o aciditate de peste 4,0 g/l. Daca vinul se obtine din strugurii ajunsi la supracoacere, atunci are o tarie alcoolica mai ridicata, ce poate ajunge chiar la 13°.
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
🎦 Smart Products, afacerea care caută mereu cele mai noi tehnologii în lume
Sursa: start-up.ro
-
Săptămâna filierelor de producători locali în Auchan: ce găsim la raft...
Sursa: retail.ro
-
Am obosit s-o iau mereu de la început
Sursa: kudika.ro
-
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău...
Sursa: garbo.ro
-
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Sursa: futurebanking.ro
-
Chinezii cumpără mai multe mașini electrice decât europenii și americanii la...
Sursa: wall-street.ro