""Caut mama purtatoare. Rog seriozitate"". Asa suna un anunt aparut, recent, in presa braileana. In spatele acestuia reporterii nostri au gasit un cuplu disperat, care a pierdut un copil. Oamenii erau dispusi sa plateasca o femeie pentru a le purta pruncul, convinsi fiind ca nimeni nu i-ar ajuta fara un interes material. Acest articol contine experienta unui jurnalist si trebuie tratat ca atare.

Au pierdut un copil. Singurul. Cazul Adrianei Iliescu, care la 66 de ani a stabilit un record, dand nastere unui copil si devenind, astfel, cea mai varstnica mamica din lume, i-a incurajat sa-si doreasca si ei, din nou, un copil. Al lor. Numai ca ei se apropie de 50 de ani, iar femeia nu mai poate avea copii. S-au hotarat, atunci, sa caute o ""mama purtatoare"", i-au zis. De fapt, o mama surogat (care sa participe la conceperea copilului).
ESECURI. I-a cuprins disperarea atunci cand medicii si paramedicii pe care i-au consultat i-au anuntat ca femeia nu poate purta o sarcina, ca tratamentul pentru intoarcerea cursului sau fiziologic ar putea-o ucide chiar. Au incercat, intr-un alt oras din Ardeal, sa caute o mama pentru copilul lor, de fapt al lui. Au gasit o tanara care le stia povestea, dispusa sa-i ajute. Dar n-a mers. Toate procedurile si tratamentele de specialitate s-au dovedit a fi zadarnice atunci cand trupul tinerei a respins embrionul. Au incercat, apoi, sa caute o tanara din Braila, unde locuiesc, si au dat un anunt la ziar. Asa i-am cunoscut noi: un cuplu disperat, dispus sa dea bani grei, mii de euro, pregatit sa faca economie din doua salarii de cateva milioane de lei, pentru a ""cumpara"" viata.
IEFTIN, DAR JENANT. I-am cunoscut in urma unui anunt aparut in presa locala din Braila: ""Caut mama purtatoare. Rog seriozitate (...)"". Singularul folosit in anunt ne-a dat impresia ca la mijloc ar putea fi vorba despre o afacere oneroasa. Am sunat. Inca de la primul telefon am inteles ca era vorba despre un cuplu, insa tonul misterios al barbatului ne-a determinat sa mergem mai departe. Mai intai a venit barbatul la intalnire si expunerea lui ni s-a parut o gluma, poate si pe fondul emotiei vizibile pe care el o arata. Apoi a venit si sotia acestuia, care a explicat ca disperarea a adus-o aici! Acestia cautau, de fapt, o mama surogat, care sa contribuie cu ovulele ei la conceperea pruncului, tocmai fiindca femeia nu mai poate purta o sarcina, nu mai este fertila, iar medicii i-au spus ca tratamentul pentru intoarcerea perioadei fertile ar putea-o ucide. Preturi? Oamenii s-au pregatit si in acest sens, constienti ca nici o femeie n-ar trece prin doua luni de tratamente cu hormoni sau alte substante cu efect in ciclul ei fiziologic, fara sa aiba o disperare la fel de mare ca a lor, insa masurabila in bani. Orientativ, cuplul si-a exprimat intentia de a oferi mamei surogat cate aproximativ 100 de euro, pentru fiecare luna de sarcina, iar la sfarsit, daca micutul avea sa vina pe lume, ""daca reusim"", mama avea sa primeasca intre 2.000 si 3.000 de euro. Mult? Putin? Numai Dumnezeu stie! Ne-am intal-nit, apoi, intr-un loc public, unde am discutat pe indelete cu ambii soti. In pragul varstei de 50 de ani, intelectuali, cei doi braileni mi-au povestit, vadit emotionati, ca ar face orice pentru a avea un copil al lor. Drama acestora a inceput in momentul in care, aflu de la ei, le-a decedat brutal singurul copil. Ceea ce le-a dat curaj sa caute o mama purtatoare a fost cazul Adrianei Iliescu, care la 66 de ani a devenit cea mai varstnica mamica din lume. Atunci au inceput sa caute. De un an de zile. Au dat anunturi in presa centrala, au vrut chiar sa infieze un copil, sa ia un prunc din apropierea familiei spre crestere. N-a mers, zic ei. Au aflat ca nu pot avea, prin adoptie, copilul pe care si-l doresc, ci doar ceea ce ofera casele romanesti spre infiere. Au dat - povestesc - chiar si peste indivizi dubiosi care ar fi vrut sa le ""plaseze"" cate o mama purtatoare, doar, doar, sa le ia banii.
SINCERITATE. Barbatul ne-a expus metodele prin care se poate realiza insamantarea: fertilizare in vitro, inseminare intrauterina de sperma sau... metoda naturala: ""Pentru dumneavoastra nu implica decat sa purtati o sarcina si sa suportati tratamentele. Suntem sinceri si va expunem toate posibilitatile. Stim toate riscurile. Vrem un copil, cat de cat, al nostru"". ""Adica?"", am intrebat eu. Mi s-a explicat ca el este fertil si ca metoda naturala, realizata chiar in prezenta activa a sotului viitoarei mame, este cea mai ieftina, dar, pe cat de intima si jenanta, pe atat de sigura. Am intrebat-o pe femeie daca ar fi de acord cu acest fapt. ""Daca aveti copii... Nu va doresc, Doamne fereste. Dar noi am pierdut un copil... Daca aveti copii... Ne intelegeti disperarea!"", mi-a replicat ea. Mi s-a explicat ca alte metode inseamna, pentru mama, tratamente cu hormoni sau alte substante
care, pe un organism tanar, n-au efecte deosebit de nocive, dar... oricum, schimba ceva.
CONTRACT. Mi-au povestit apoi cum au reusit, totusi, sa gaseasca o mama surogat, o tanara care le cunoscuse povestea tragica si care s-a oferit sa-i ajute. Dupa inseminare, insa, embrionul a fost respins de corpul ei. Au pierdut, atunci, si banii dati la clinica. De aceea s-au gandit ca metoda naturala este cea mai sigura. Alegerea insa avea sa apartina celei care purta copilul. De unde bani? Oamenii mi-au spus ca din salariile lor, de cate 7 si 8 milioane, vor face economie, vor manca mai putin si vor putea plati. Ce garantie are mama ca va primi acesti bani? Se pot incheia contracte chiar prin notariat - nu am aflat cu ce obiect - iar ambele parti au siguranta ca isi vor lua ""partea"". Am aflat ca zeci de cupluri, in situatii asemanatoare incearca sa gaseasca mame purtatoare sau surogat, de ani de zile. Ni s-a dat chiar si exemplul Adrianei Iliescu, care incerca de peste 10 ani sa ramana insarcinata. Ei spuneau ca
s-au adresat aceluiasi profesor cu care Adriana Iliescu s-a tratat si ca, de fapt, nimeni nu ofera garantia unei sarcini: ""Doar Dumnezeu!"", ne spune barbatul si ochii i se umplu de lacrimi. Ramane ca eu sa ma mai gandesc...
I-am sunat dupa cateva zile si inainte de a-i anunta ca sunt jurnalist, barbatul mi-a spus, pe nerasuflate, ca exista o solutie ca mama surogat sa nu mai treaca prin cele doua luni de tratamente cu hormoni... Refuz sa aflu mai mult. Ii chem si le spun ca sunt jurnalist. Reactii: El plinge! Ea gaseste puterea si spune: ""Noi nu vrem publicitate. Numai in Braila se poate intampla asa ceva, fiindca numai aici este ceva inedit.Vom continua sa cautam. Noi cunoastem toate riscurile...""