Lasatul de clisa, sarbatoare celebrata astazi de credinciosi, este un praznic nocturn cu data mobila, sinonim cu Lasatul secului de carne. Din aceasta noapte se intrerupea pe perioada Postului de Pasti mancatul carnii si clisei (slaninii). Obicei
Lasatul de clisa, sarbatoare celebrata astazi de credinciosi, este un praznic nocturn cu data mobila, sinonim cu Lasatul secului de carne.

Din aceasta noapte se intrerupea pe perioada Postului de Pasti mancatul carnii si clisei (slaninii). Obiceiul se tine mai ales in Transilvania si Banat. Din aceasta duminica, numita si Duminica infricosatei judecati, incepe Saptamana Alba sau saptamana Branzei, care precede Postul Mare al Pastilor. In calendarul popular, perioada se numeste si Saptamana Nebunilor, intrucat acum mai este permisa casatoria celor care s-au hotarat mai tarziu. O nunta parodie se desfasura in ziua Lasatului de sec de clisa prin satele banatene. Cete de barbati tineri se imbracau cu haine femeiesti si mergeau prin sezatori unde luau fetele si nevestele la joc. Satul traditional mai pastreaza inca obiceiul ca astazi sa se tina sarbatoare in familie, iar finii sa mearga la nasi cu bucate, pentru ca incepand de maine nu se mai mananca carne. Pana la intrarea in post se mai pot manca insa branzeturi, lactate si oua. De astazi, randuiala bisericeasca nu mai da voie sa se faca parastase pana la Sambata Sfantului Teodor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.