Agentia spatiala japoneza a lansat pe orbita un satelit dotat cu o camera capabila sa capteze razele infrarosii. Japonezii vor sa ajunga la originile galaxiilor indepartate pentru a studia evolutia stelelor. ASTRO-F este al treilea satelit pe

Agentia spatiala japoneza a lansat pe orbita un satelit dotat cu o camera capabila sa capteze razele infrarosii. Japonezii vor sa ajunga
la originile galaxiilor indepartate pentru
a studia evolutia stelelor.

ASTRO-F este al treilea satelit pe care japonezii au reusit sa-l puna pe orbita in mai putin de o luna de zile. Satelitul va alcatui o harta in infrarosu a cerului, cantareste aproape o tona si a fost ridicat pe orbita de o racheta M-5, lansata de la centrul spatial Uchinoura. Deja face inconjurul Pamantului o data la 100 de minute, la o altitudine de 745 de kilometri.
Japonia a intrat intr-un fel de cursa spatiala, pentru a-si prinde din urma rivalii chinezi, ce au trimis astronauti in spatiu inca din 2003. China a fost a treia tara ce a reusit aceasta performanta, urmand Rusiei si Statelor Unite.
CONCURENTA. Beijingul a reusit in 1972 sa puna pe orbita primul satelit. Dupa ce a trimis si primul om in spatiu, japonezii au anuntat ca isi vor reconsidera decizia de a se concentra exclusiv pe lansarea rachetelor fara oameni la bord. De fapt, si-au propus ca pana in 2025 sa isi trimita primii astronauti in spatiu si sa construiasca o baza pe Luna.
In ultima luna, japonezii au mai lansat doua rachete H-2A de pe insula Tanegashima, ambele purtand sateliti de observare. Pana in martie 2007, vor mai lansa doi sateliti - spion pentru a monitoriza Coreea de Nord si alte zone cu potential de risc. Lansarea spionilor orbitali a fost aprobata dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta asupra Japoniei in 1998.

REUSITA. In mai putin de o luna, japonezii au lansat trei rachete. Ultima a decolat noaptea de la Centrul Spatial Uchinoura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.