Tom Standage, editor al revistei The Economist crede cu tarie ca lumea a fost influentata de sase bauturi.

Berea este bautura care deschide lucrarea lui Standage. Sumerienii au inceput sa fermenteze orz pentru a obtine berea in urma cu 6.000 de ani. ""Cand oamenii au inceput sa faca agricultura au plantat grau sau orz, pe care
le-au consumat sub forma de paine sau de bere. Cea din urma este considerata a fi prima urma de civilizatie"", noteaza autorul. Vinul, al doilea pe lista lui Standage, este potrivit istoricilor la fel de vechi ca si berea. Pentru a face vin era nevoie de vase de lut, pe care oamenii au inceput sa le produca. Un nou pas pentru omenire.
ECONOMIA. Bauturile spirtoase au aparut in vremerea marilor exploratori, jucand un rol crucial in comertul facut pe mare. Economia tarilor producatoare a crescut in aceasta perioada. Lista lui Standage continua cu cafeaua. ""In lumea araba, cafenelele erau inlocuitoare ale tavernelor"", spune publicistul. Cand a ajuns in Europa, a fost privita ca o varianta foarte buna a alcoolului. ""In cafenea, clientii puteau schimba idei si informatii. Revolutia franceza a inceput intr-o cafenea"", noteaza Standage. De insemnatatea economica a ceaiului s-au bucurat tot tarile cu o flota puternica. De exemplu, in secolul al XIX-lea, englezii aveau monopol asupra ceaiului adus din Asia. Pentru populatie, aceasta bautura a adus o crestere a nivelului de sanatate. Ultima bautura de pe lista lui Stanage este o bautura carbogazoasa, care a pornit de la noua sticle vandute intr-o zi, in 1886. Astazi se vand milioane de sticle in toata lumea. ""Este simbolul consumatorului capitalist, globalizarea intr-o singura sticla"", conchide autorul.