Batalie dura ieri la Tribunalul Bucuresti intre acuzarea si apararea omului de afaceri Dinu Patriciu, pentru libertatea lui. Dupa sase ore de contre, fara a intra pe fondul cererii, Tribunalul a decis ca presedintele Rompetrol nu va fi arestat.

Puhoi de jurnalisti, cameramani, fotoreporteri, simpli curiosi si sustinatori ai lui Dinu Patriciu blinda zidurile si holurile Tribunalului Bucuresti la 12:49, cand a sosit omul de afaceri. El ne-a spus: ""Sigur ca nu este o zi usoara, dar este o zi in care incep sa demontez diversiunea politico-economica impotriva Rompetrol, care se desfasoara de doi ani si jumatate. Voi lupta pana la capat!"". Apoi sase ore
s-au scurs intr-un adevarat du-te-vino in si din sala de judecata, pana cand Patriciu a iesit la fel cum intrase: liber! ""Este o decizie corecta.
N-am avut nici o emotie ca voi fi arestat"", a spus Dinu Patriciu la ora 19:00, cand era clar ca a obtinut daca nu o victorie totala, cel putin o amanare a posibilei sale incarcerari.
START NEINSPIRAT. Ostilitatile intre cele doua tabere, acuzare versus aparare, au fost puse pe tapetul instantei de judecata la ora 13:15, cand procurorii au surprins cu o cerere de recuzare a judecatoarei Maria Tripadus. Anchetatorii nu voiau ca magistratul sa judece cererea de arestare, considerand ca nu poate fi impartial, pe motiv ca s-ar fi antepronuntat cu privire la cererea de arestare. Lucru care s-ar fi intamplat chiar saptamana trecuta, cand instanta a stabilit initial data de 3 martie pentru judecarea solicitarii Parchetului.
Sedinta secreta s-a suspendat la 13:18, iar omul de afaceri, schimbat la fata, a iesit in strada. In urma lui, aparatorii au catalogat cererea Parchetului drept ""un abuz"", dar si ""o premiera"". ""Este o criza a sistemului judiciar ce se intampla!"", a spus avocatul Cristian Iordanescu. Colegul lui, Gheorghe Mateut: ""Procedura e clara. Consider ca cererea a fost formulata cu rea-credinta si cred ca este un mijloc de presiune asupra judecatorului"". Procedura penala face referire strict la partile care pot cere schimbarea unui judecator: inculpatul, partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente.
FRATII, LA TIGARA. In ploaie, Patriciu a vrut sa-si aprinda o tigara, dar a fost pus la zid de fotoreporteri si cameramani. El a reusit totusi sa se apropie de fratele sau, Serban. Era 13:20. Au fumat impreuna, fata in fata, cate o tigara. La un minut distanta, aparatorul lui, Ovidiu Budusan, a izbucnit: ""Observ ca sistemul functioneaza pe principiul ca daca nu putem truca un proces, daca nu putem santaja judecatorul, atunci facem orice
sa-l schimbam"".
PRIMUL RATEU. Dupa doua ore si jumatate de la formularea cererii de recuzare, judecatoarea Lia Savonea a hotarat sa respinga solicitarea Parchetului. Nu ca inadmisibila, asa cum considerau avocatii, ci ca neintemeiata. Acesta a fost primul verdict al instantei, care pentru parchet a insemnat un prim rateu al zilei. Era ora 16:00.
DE LA CAPAT. Judecata s-a reluat, numai ca procurorii n-au avut sansa de a se judeca pe fondul cererii. Era randul avocatilor la mutare. Au urmat exceptiile ridicate de aparatorii lui Patriciu, cinci de toate. S-au dezbatut vreme de o ora si jumatate. Completul s-a retras pentru a lua o hotarare. ""Speram sa nu mai ajungem la discutarea acestei cereri de arestare"", a spus avocatul Iordanescu.
AL DOILEA RATEU. La ora 19:00, in prime-time, instanta avea al doilea verdict al zilei: patru dintre exceptii au fost respinse, dar una a fost admisa. Asa ca instanta a constatat ""nula"" propunerea de arestare preventiva, pe motiv ca au fost incalcate prevederile art. 149/1 cu referire la art. 150 alin. 1 Cod de Procedura Penala. Adica inculpatul nu a fost ""ascultat"" de procurori in prezenta aparatorului ales, inainte de a se inainta instantei propunerea de arestare preventiva.
RECURS. Parchetul a declarat imediat recurs, conform purtatorului de cuvant Simona Frolu. ""Nu este adevarat ca nu s-a respectat dreptul la aparare, ca nu a fost ascultat. Dinu Patriciu nu a vrut sa dea declaratie de inculpat si exista un proces-verbal la dosarul cauzei din care rezulta clar acest lucru"", ne-a declarat Robert Cazanciuc, seful Biroului de Presa. Ultimul cuvant ii apartine instantei de control judiciar, Curtea de Apel Bucuresti.

TENTATIVELE ANTERIOARE