In timp ce autoritatile moldovene asteapta multtrambitatul plan romanesc de solutionare a diferendului transnistrean, reprezentanti ai Ministerelor de Externe ale Rusiei si Ucrainei au pus in discutie, la Kiev, aceeasi chestiune. La discutiile b

In timp ce autoritatile moldovene asteapta multtrambitatul plan romanesc de solutionare a diferendului transnistrean, reprezentanti ai Ministerelor de Externe ale Rusiei si Ucrainei au pus in discutie, la Kiev, aceeasi chestiune.

La discutiile bilaterale din Capitala ucraineana au participat rusul Valeri Nesteruskin si Dmtri Tkaci, trimisul ucrainean pentru negocieri. Potrivit Ministerului de Externe rus, citat de agentia RIA Novosti, ""partile implicate in discutii s-au concentrat asupra coordonarii unor masuri practice pentru a avansa catre o reglementare treptata, completa si definitiva a problemei transnistrene si pentru a-si spori cooperarea in abordarea unor conflicte regionale"".
SUSPANS. Intre timp, la Chisinau, oficialii asteapta planul intocmit de romani pentru Transnistria, a carui existenta a fost dezvaluita de catre ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, la sfarsitul saptamanii trecute. Ungureanu a anuntat, in cursul unei deplasari in Capitala moldoveana, ca presedintele Traian Basescu va prezenta personal documentul in Parlamentul moldovenesc, intr-o vizita a carei data ramane inca necunoscuta.
REACTII FAVORABILE. Desi autoritatile oficiale de la Chisinau nu au comentat deocamdata intentia Bucurestiului de a lansa un plan de solutionare a crizei transnistrene, reprezentantii societatii civile din Moldova, dar si analistii cred ca initiativa romaneasca nu poate fi decat salutara. ""Cred ca este o initiativa lansata la timp si care reiese din noul statut si din noile ambitii sanatoase ale Bucurestiului de a juca un rol mai vizibil in plan regional"", crede Nicolae Chirtoaca, directorul Centrului Euro-Atlantic din Chisinau. Planul romanesc este justificat atat de vecinatatea celor doua tari, cat si de pericolul la adresa securitatii Romaniei pe care il reprezinta conflictul inghetat din Transnistria. Si analistul politic moldovean Oazu Nantoi crede ca aceasta idee este justificata, dar ca Bucurestiul ar trebui sa coordoneze prevederile documentului cu autoritatile moldovene, pentru a evita acuzatiile din partea fortelor politice panicate de imbunatatirea relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti.
RACEALA. In plus, dezvaluirea existentei acestui plan survine pe fondul distantarii tot mai evidente a administratiei de la Kiev de asa-numitul ""plan Iuscenko"", pe care presedintele ucrainean l-a prezentat, in luna aprilie 2005, la reuniunea organizatiei GUAM. Moldovenii au acumulat, in ultima vreme, suficiente dovezi care arata ca administratia de la Kiev a renuntat sa mai sprijine eforturile Chisinaului si ale UE in solutionarea problemei transnistrene. Pozitia Ucrainei fata de regimul separatist din stanga Nistrului s-a schimbat radical dupa intalnirea din 15 decembrie 2005 a presedintilor Putin si Iuscenko. Oazu Nantoi sustine ca, din acea zi, despre ""planul Iuscenko"" nu se mai poate vorbi decat la timpul trecut.

INTERESE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.