Ne-am obisnuit ca atunci cand sexualitatea cuplului se clatina sa dam vina pe barbati. Iata ca si femeile au tulburari sexuale, pe care adesea le trec sub tacere. Intre 40% si 50% dintre femeile adulte au tulburari sexuale, sustine un recent stud
Ne-am obisnuit ca atunci cand sexualitatea cuplului se clatina sa dam vina pe barbati. Iata ca si femeile au tulburari sexuale, pe care adesea le trec sub tacere.

Intre 40% si 50% dintre femeile adulte au tulburari sexuale, sustine un recent studiu realizat in Grecia. Acelasi studiu arata ca femeile au tendinta de a neglija acest gen de probleme: fie amana consultarea unui specialist, fie apeleaza pentru ajutor la persoane necalificate. Studiul s-a bazat pe intrebarile venite de la cele 3.500 de apeluri telefonice primite de la femei cu diferite probleme sexuale.
STUDIU. Cele mai frecvente tulburari sexuale la femei sunt: scaderea apetitului sexual, lubrifierea necorespunzatoare, teama de raportul sexual. Studiul efectuat in Grecia a reusit sa scoata la suprafata care sunt cele mai frecvente tulburari sexuale intalnite la femei. Coordonatorii studiului si-au propus sa marcheze cele mai importante tulburari sexuale, dar si disponibilitatea femeilor de a recunoaste ca au probleme. De asemenea, autorii studiului si-au propus ca, prin acest studiu, sa avertizeze femeile asupra importantei de a apela la medic in cazul unor tulburari sexuale.
CONCLUZII. Prima surpriza a studiului: in cupluri, mai mult femeile (46,6%) decat barbatii (45,1%) au tulburari sexuale, desi mai invinovatiti sunt barbatii. Doar un sfert dintre aceste femei au luat legatura cu un medic. Ele au recunoscut ca au dificultati in atingerea orgasmului si au dureri in timpul raportului sexual. Femeile intre 40 si 49 de ani reprezinta categoria celor mai nemultumite de relatia de cuplu.
A doua surpriza majora a studiului: casatorite sau celibatare, femeile care au trecut de pragul varstei de 40 de ani marturisesc ca le-a scazut apetitul pentru sex. Potrivit autorilor studiului, rezultatele confirma dificultatea femeilor de a discuta deschis cu specialistul despre problemele lor sexuale. In aceste conditii, se pare ca revine specialistilor misiunea de a determina pacientele sa abordeze latura intima a vietii lor.
ATENTIE, DOAMNA! Specialistul nostru, medicul Nicolae Calomfirescu, confirma rezultatele acestui studiu. El avertizeaza ca in foarte multe cupluri exista tendinta ca partenerii sa dea vina unul pe celalalt cand lucrurile nu merg bine din punct de vedere sexual. Si nu putine sunt cuplurile in care femeia este cea care are nevoie de asistenta medicala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.