Sa nu credeti ca vreau sa va vorbesc de 7 cai, 7 zmei, 7 pitici, 7 zile ale saptamanii… 7 este considerat de prea multa lume un numar cu incarcatura mistica, asa ca sa ne mentinem in sfera pragmatismului si sa purcedem la descoperirea celor 7 minuni ale lumii moderne.
Oare exista 7 minuni ale lumii moderne? Nu cumva le confundam cu cele 7 minuni ale antichitatii, despre care stim sau am auzit peste tot, de la rafturile librariilor pline cu carti frumos colorate pana la pagini din internet reflectand ceea ce credem azi despre ce s-a creat ieri? E timpul sa aflam ca si contemporanii nostri sunt capabili de adevarate minuni tehnologice. Asociatia Americana a Inginerilor Civili a stabilit o lista a celor 7 minuni ale lumii moderne, dupa cum urmeaza: Barajul ITAIPU (Brazilia), Canalul PANAMA, EUROTUNEL, Podul GOLDEN GATE (San Francisco), Empire State Building (New York), Canadian National Tower (Toronto) si Netherlands’ Tidal Defences (digurile din Olanda).
Unele dintre aceste constructii ne sunt bine cunoscute, le-am vazut des in filme artistice si documentare sau chiar le-am vizitat, dar sunt altele despre care nu s-a auzit mare lucru, asa ca am sa incep seria celor 7 minuni ale lumii moderne cu prezentarea si, de ce nu, cu ilustrarea barajului si, respectiv, a centralei hidroelectrice ITAIPU.
De ce ITAIPU? Denumirea se trage din limba bastinasilor din Brazilia, limba Tupi Guarani si inseamna - in traducere libera - „pietre sunatoare". Itaipu este cea mai mare centrala hidroelectrica din lume si se afla la granita dintre Brazilia si Paraguay, pe cursul fluviului Parana, al 7–lea din lume ca marime ca debit... ca sa nu ziceti ca nu vorbim destul despre puterea lui „7". Hidrocentrala asigura 25% din energia electrica necesara Braziliei si 90% din cea a statului Paraguay. Itaipu a fost realizata in urma unui acord bilateral intre guvernele celor 2 tari, incheiat la 26 aprilie 1973. Constructia propriu-zisa a inceput abia in anul 1975, atingand ca volum maxim de munca - in 1978 – efortul a 30.000 de muncitori, iar ca ordin de marime a constructiei s-a folosit beton de 15 ori mai mult decat s-a folosit la constructia Eurotunelului. Ca sa ne dam seama de marimea acestui baraj am sa subliniez cateva cifre: barajul are o inaltime de 196 m, lacul format in urma barajului are o lungime de 170 km, o latime de 7,76 km, iar volumul de apa acumulat este de 29 miliarde de tone. Centrala hidroelectrica este compusa din 18 unitati generatoare de cate 700 MW fiecare, avand un total de 12.600 de MW generati. In functionarea normala, centrala are unul sau chiar doua dintre unitatile generatoare oprite, fie pentru lucrari de mentenanta, fie pentru reparatii. Primele unitati generatoare au inceput sa functioneze in mai 1984, iar ultimele in aprilie 1991, avand deja programata punerea in functiune a inca 2 unitati, fapt ce va duce la cresterea energiei generate la 14.000 de MW (de 2 ori mai mult decat productia sistemului energetic national al Romaniei). Turbinele Francis de 715 MW, preiau un debit de apa de 700 de m3/sec si au un randament de 94%. Fiecare unitate genereaza 75-77 TWh (terawattora), scutind atmosfera - in cazul in care s-ar folosi o centrala termica pe carbune, de aceeasi putere – de peste 67,5 milioane de tone de dioxid de carbon pe ora. Asta da energie curata. Un alt lucru interesant este ca distributia de energie electrica se face pe frecvente diferite: Brazilia foloseste frecventa de 60 de Hz, iar Paraguay frecventa de 50 de Hz.
Costul initial al centralei hidroelectrice s-a ridicat la suma de 20 de miliarde de dolari, cost mic in comparatie cu costul unei centrale solare pe celule foto-voltaice, de aceeasi putere generata, care s-ar fi situat in jurul unei valori de aproape 5 ori mai mare, mentinand intangibilitatea acestei energii nepoluante.
Ca sa aruncam un ochi in viitor si sa anticipam o alta minune a lumii moderne, tot in domeniul energiei apei, am sa va spun in cateva cuvinte ca in marea si indepartata China s-a inceput constructia celei ce va urma sa o detroneze pe Itaipu. Aceasta hidrocentrala va fi construita pe cursul fluviului Yangtze, al 3-lea din lume ca debit si va genera o putere de 18.200 de MW, putere ce va asigura 10% din necesarul de energie al Chinei (reamintesc ca tara noastra are o putere generata - din diferitele surse: termica, hidro, nucleara - de maxim 7.000 de MW). Constructia a inceput in 1994 si este preconizata a se termina in anul 2009. Vom vorbi atunci despre o noua minune tehnologica sau de schimbarea clasamentului celor 7 minuni ale lumii moderne?
7 minuni ale lumii... moderneITAIPU DAM
Sa nu credeti ca vreau sa va vorbesc de 7 cai, 7 zmei, 7 pitici, 7 zile ale saptamanii… 7 este considerat de prea multa lume un numar cu incarcatura mistica, asa ca sa ne mentinem in sfera pragmatismului si sa purcedem la descoperirea celor 7 minuni
Cronica Romana - alte stiri si articole preluate pe 9AM
Discutii asupra articolului "7 minuni ale lumii... moderneITAIPU DAM":
Opinia cititorilor nostri este importanta pentru noi, 9AM incurajand publicarea comentariilor voastre. Pe site urmeaza sa isi gaseasca locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate intr-un limbaj civilizat, fara atacuri la persoane / institutii. Ne rezervam dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum si de a restrictiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.