Remiterile de bani efectuate de lucratorii romani in strainatate s-au dublat in ultimii doi ani, ajungand la aproape 4 miliarde de euro in 2005.

Doar cu putin mai mult de jumatate au venit insa pe canale financiar-bancare. ""Noi consideram ca circa 60% din banii ce vin din strainatate de la romanii care lucreaza afara vin pe cai institutionalizate"", a anuntat ieri Marian Laurentiu Mustareata, director al Directiei Statistica a BNR.
ESTIMARE. Restul banilor vin ""cu sacosa"". Estimarea a fost facuta pe baza cifrelor raportate de banci, posta si serviciile de transferuri rapide. Cresterea transferurilor s-a vazut si in sumele rulate la casele de schimb. Potrivit directorului, in ultimii trei ani vanzarile persoanelor fizice rezidente catre casele de schimb valutar au crescut de la 5,8 miliarde de euro la 8,9 miliarde de euro in 2005. Nu toate efectele acestor fluxuri de bani sunt pozitive. ""Romania din pacate nu are pana in prezent o cercetare statistica de stat, ma refer la o cercetare statistica dedicata migratiei fortei de munca din care noi sa putem avea informatii referitoare la numarul muncitorilor romani"", remarca directorul, care considera ca este de asteptat o astfel de cercetare si in Romania. (Adrian Mihai)