In cea mai ampla enciclopedie online se sustine ca familia lui Traian Basescu provine din satul Basesti. Ba mai mult, seful statului este urmasul marelui om politic Gheorghe Pop de Basesti, presedintele unirii tuturor romanilor. Basestenii se declara

In cea mai ampla enciclopedie online se sustine ca familia lui Traian Basescu provine din satul Basesti. Ba mai mult, seful statului este urmasul marelui om politic Gheorghe Pop de Basesti, presedintele unirii tuturor romanilor. Basestenii se declara ""basestieni"" cand aud de legatura virtuala intre satul lor si Cotroceniul.

""Ne-am bucura sa fie de aici. Dar..."", ofteaza primarul din Basesti dand din cap a indoiala. Si cum omul nu prea crede, il ducem pe edilul mititel cu mustacioara la banca comunala de vizavi unde e Internet. ""Uitati doma€™ primar! Dubluve dubluve dubluve punct google punct com"". Basescu+Basesti. Search. ""Tulai Domne!"", sare ca ars tanarul din spatele primarului cand vede scris in engleza, pe monitorul bombat, langa chelia stralucitoare a presedintelui: ""Familia tatalui sau este originara din Basesti, un sat din Maramures. Unul dintre profesorii sai din liceu isi aduce aminte de elevul Basescu ca se proclama ca fiind membru al aceleiasi familii ca si Gheorghe Pop de Basesti(...) presedintele Marii Adunari de la Alba Iulia"". Articolul a fost publicat de site-ul Wikipedia.org si apoi a fost preluat si de alte cateva zeci de enciclopedii online.
ZUGRAVEALA PREZIDENTIALA. ""Mai, noi trea€™ sa valorificam chestia asta!"", face primarul in minte o socoteala. Muuulte ar fi de schimbat in satul Basesti, o localitate cu o mie de oameni, si aceia mai toti batrani. Daca ar veni domna€™ Basescu sa-si vada radacinile, nu cumva s-ar uita si la casa memoriala a lui Gheorghe Pop de Basesti, sa vada cum sta sa cada? Si daca ar vedea cum se hatana din temelii, nu cumva ar da niste bani in sat pentru reparatii? Cam asa gandeste primarul cu voce tare si ne duce fuguta la fosta casa a lui Pop de Basesti, acum transformata in muzeu.
La intrare, intre doua statui ale lui Bratianu si Gheorghe Pop, portarul trage serios cu stanga de clanta usii de la intrare, iar cu dreapta incearca sa invarteasca cheia in broasca inghetata. Nu reuseste. Incearca si primarul. Nu reuseste. Ca in povestea cu ridichea uriasa, vine si un al treilea om, fostul primar din comuna. Izbuteste dupa ce se strofoaca ceva minute. ""Ole, ole! Ceausescu nu mai e!"", striga portarul. Muzeul e rece bocna. La intrare, un bust al lui Maniu poarta o matura la subtioara. Incaperile sunt saracite si de mobilier si de exponate. Daca privesti tocul stramb al usilor, iti dai seama ca toata cladirea muzeului e intr-o rana. La subsol, unde nu au voie strainii sa intre si unde am ajuns tot dupa ce primarul si fostul edil s-au chinuit ceva vreme sa deschida o alta blestemata de usa, peretii sunt mancati de igrasie. Comunistii facusera din cladirea ""chiaburului"" Pop primul sediu CAP din zona. A mai fost apoi fierarie si depozit de ingrasaminte chimice. Si pentru ca, dupa atatea forjare si chimicale, cladirea nu mai arata bine pentru tovarasi, au propus sa se demoleze. A scapat totusi. Un comunist, taranist in simtiri, a salvat-o.

STA SA CADA. Casa memoriala a lui Gheorghe Pop de Basesti e in paragina. Primarul (in plan secund) cere ajutorul presedintelui


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.