Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a insusit ieri concluziile inspectorilor CSM in cazul Gregorian Bivolaru cu 14 voturi ""pentru"" si o abtinere. Cu alte cuvinte, Monica Macovei (foto), carmuitorul administrativ al Justitiei, a aruncat acu
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a insusit ieri concluziile inspectorilor CSM in cazul Gregorian Bivolaru cu 14 voturi ""pentru"" si o abtinere. Cu alte cuvinte, Monica Macovei (foto), carmuitorul administrativ al Justitiei, a aruncat acuze nefondate la adresa Parchetelor si instantelor romanesti.
Potrivit acestui raport (cerut la amanare de vreo cateva ori de ministrul Justitiei, Monica Macovei), acuzele aduse de ""puterea executiva"" cu privire la ""o justitie ticalosita"" au fost facute fara a fi cunoscute motivele reale pentru care instanta suedeza a refuzat cererea de extradare a yoghinului.
DEZINFORMARE. Iulian Galca, presedintele CSM, a subliniat ca hotararea instantei suedeze nu a stabilit ca mandatele de arestare nu sunt intemeiate, pentru ca nu ar fi sustinute de probe (asa cum a dat de inteles ministrul Macovei atunci cand a cerut imediat CSM sa faca o ancheta si sa traga la raspundere vinovatii - n.r.). Iulian Galca a aratat ca decizia instantei suedeze a fost luata, deoarece nu s-au putut prezenta dovezi concludente pentru sustinerea cererii de extradare si, implicit, infirmarea declaratiilor Madalinei Dumitru (considerata de procurori victima a lui Bivolaru, minora la momentul inceperii anchetelor - n.r.). Membrii CSM au retinut totusi ca nu a existat o corespondenta intre Parchetul instantei supreme si procurorii suedezi cu privire la acest caz.
MACOVEI A GRESIT. Raportul mai releva ca solutiile trebuie sa apartina in exclusivitate instantei, iar Bivolaru mai are dosare in curs. ""Orice indicatie a oricarei alte persoane - respectiv a ministrului Justitiei - privind instrumentarea acestui dosar reprezinta o grava incalcare a independentei judecatorilor si a principiului separatiei puterilor in stat"".
N-A FOST COMANDA POLITICA. Dupa citirea raportului, seful CSM a aratat ca referitor la posibilitatea ca, in cazul ""Guru"", toate procedurile sa fi fost declansate la comanda politica, iar solutiile sa fi fost rezultatul presiunilor politice, CSM a concluzionat ca nu au existat asemenea influente politice.
ACCES INTERZIS. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a interzis accesul inspectorilor CSM, care verificau cazul Bivolaru la acte necesare in cercetare, care se aflau la Ministerul Justitiei, potrivit Mediafax. Macovei a solicitat ca ancheta acestora sa fie canalizata pe anumite directii, interpretand eronat prevederile legale si incalcand principiul independentei justitiei, potrivit raportului.
DIRECTIONARE. ""Ministrul Justitiei, constant in pozitia sa, cere efectuarea de verificari asupra modului de infaptuire a actului de justitie de catre judecatori si procurori, pretinzand inspectorilor ca, prin verificarile efectuate, sa se substituie instantelor de judecata in procese in curs de solutionare, ceea ce incalca flagrant principiul independentei justitiei, desi, in calitatea sa, poate doar sa sesizeze cu privire la o anumita verificare, fara a avea competenta sa si directioneze controlul intr-un anumit sens"", se arata in raportul CSM.
INTERPRETARI ERONATE. Inspectorii CSM considera ca indicatiile date de ministru ""fac dovada unei eronate interpretari a dispozitiilor Legii 304/2004 privind organizarea judiciara"", in ceea ce priveste limitele controlului ce se efectueaza de Inspectia Judiciara, care nu trebuie sa aduca atingere independentei justitiei, si conditiile in care se poate solicita extradarea unui cetatean roman. Sub acest aspect, este de aratat ca dispozitiile art. 11 din Legea nr. 302/2004 si art. 14 din Conventia europeana de extradare la care se face referire in adresa ministrului Justitiei nu sunt aplicabile cauzei, acestea reglementand alte situatii decat cea supusa analizei de fata.
Cat priveste solicitarea ministrului Justitiei de a verifica daca in dosarul de la Tribunalul Sibiu au fost respectate dispozitiile legale ce reglementeaza procedura de citare in strainatate, este de mentionat ca aplicabilitatea dispozitiilor legale poate fi examinata doar de instanta de control judiciar, cu ocazia solutionarii cailor de atac, altfel aducandu-se atingere principiului independentei justitiei.
IN CONCLUZIE. Seful CSM a spus ca in momentul de fata nu se pune problema unui vinovat, singurul aspect pe care l-ar reprosa fiind referirile si acuzele aduse inainte de terminarea cercetarii. Intrebat de presa daca afirmatiile sale o vizeaza pe Monica Macovei, presedintele CSM a spus ca si premierul Tariceanu a facut acuzatii inainte de terminarea cercetarilor. (Violeta Fotache)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.