Organizatia Human Rights Watch (HRW) din Statele Unite nu se lasa. Ieri, HRW a acuzat din nou Bucurestiul ca a inchis ochii in fata escalelor facute de avioanele CIA cu detinuti capturati in Irak si Afganistan, chiar daca, numai cu o zi in urma, Mini

Organizatia Human Rights Watch (HRW) din Statele Unite nu se lasa. Ieri, HRW a acuzat din nou Bucurestiul ca a inchis ochii in fata escalelor facute de avioanele CIA cu detinuti capturati in Irak si Afganistan, chiar daca, numai cu o zi in urma, Ministerul roman de Externe respinsese acuzatiile precedente.

""Avioane suspecte au aterizat pe aeroporturile militare din Romania si Polonia"", a declarat Joanne Mariner, director pentru programele legate de terorism in cadrul HRW. Prezenta in fata comisiei de ancheta a Parlamentului European de la Bruxelles, Mariner i-a socat pe eurodeputatii polonezi, spunand ca ""exista probe serioase potrivit carora prizonierii au fost transportati de la Kabul (Capitala Afganistanului - n.r.) la Guantanamo (baza americana din Cuba, unde sunt tinuti suspectii de terorism - n.r.) prin Polonia"".
PROBE REALE. ""Exista o serie de indicii pe registrele de zbor potrivit carora au fost detinute persoane in Polonia si in Romania"", a reiterat responsabilul HRW, solicitand europarlamentarilor sa continue anchetele.
Interventia lui Mariner in Parlamentul European ridica noi semne de intrebare, mai ales ca, in urma cu doar doua zile, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a anuntat intr-un comunicat de presa ca ancheta interna declansata la solicitarile Consiliului Europei a demonstrat ca Romania nu a gazduit inchisori secrete si nici un oficial roman nu a fost implicat in lipsirea ilegala de libertate a vreunei persoane.
Ancheta Consiliului Europei este teoretic incheiata, termenul-limita de predare a informatiilor de cele 46 de tari membre ale organizatiei pan-europene fiind la 21 februarie, dar organizatia HRW continua sa faca presiuni asupra guvernelor de pe continent, banuite ca ar fi implicate in scandalul inchisorilor. HRW a apelat la Comisia temporara a Parlamentului European pentru a-si face ""dreptate"". Comisia respectiva, care nu are prerogative de investigare, are scopul de a demonstra daca CIA a administrat inchisori secrete pe teritoriul Uniunii Europene si al statelor candidate si daca a transportat persoane banuite de terorism prin intermediul unor aeroporturi europene.
NOI DOVEZI? Ieri dupa-amiaza, parlamentarul elvetian Dick Marty, care a condus ancheta Consiliului Europei, urma sa fie audiat de comisia speciala a Parlamentului European. Consiliul, care incearca sa probeze daca tarile membre respecta Conventia Europeana a Drepturilor Omului, urmeaza sa analizeze informatiile obtinute de la 45 dintre cele 46 de state membre si sa le coroboreze cu datele obtinute de la mai multe institutii europene de profil. De altfel, Dick Marty era asteptat ieri dupa-amiaza sa faca un scurt comentariu referitor la analiza imaginilor furnizate de Centrul pentru sateliti al Uniunii Europene si a informatiilor primite de la Agentia europeana de trafic aerian, Eurocontrol.

ANCHETA SUPERFICIALA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.