Nastase nu-l vede pe Patriciu arestat
Cu o zi inainte ca Tribunalul Bucuresti sa decida daca-l aresteaza sau nu pe presedintele Rompetrol, pentru acuzatii grave precum crima organizata si obstructionarea justitiei, Adrian Nastase s-a trezit de la inaltimea fotoliului de presedinte al Camerei Deputatilor sa dea indicatii pretioase instantei de judecata. Intre timp, colegul de partid Miron Mitrea a fost chemat la Parchetul instantei supreme, ca martor in dosarul
lui Dinu Patriciu.

In loc sa-si vada de propriul dosar, Adrian Nastase, proaspat scapat de politicieni de la scotocirea caselor din Zambaccian si Cornu, si-a facut ieri de lucru cu declaratii pe tema dosarului omului de afaceri Dinu Patriciu. Intr-o interventie la Radio Guerilla, fostul premier a oferit un raspuns halucinant realizatorului emisiunii ""Asta, la revista presei"", Liviu Mihaiu.
IMIXTIUNE? Intrebat: ""Pe vremea Guvernului Nastase v-ati opus arestarii lui Traian Basescu?"", Adrian Nastase a raspuns: ""Eu m-am opus arestarii oricarui om politic si in general arestarilor. Si este adevarat: m-am opus"". Citesti si te crucesti. Politicianul lasa a se intelege din doua, una. Faptul ca atata vreme cat a fost prim-ministru, ori telefonul lui ar fi zbarnait de zor cu apeluri de la parchete si instante pentru ""binecuvantarea"" retinerii si, respectiv, a arestarii oricarui politician si in special a lui Traian Basescu.
Ori Nastase era cel care punea mana pe telefon si suna atunci cand era interesat. Cum o dai cum o intorci iese un amestec intre treburile justitiei si ale politicii. Mai transpare si ideea ca Nastase ar fi fost ""salvatorul"" lui Basescu, in chiar an electoral(!?!).
JUSTITIA NEAGA. Prezent ieri la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general Ilie Botos a respins categoric speculatiile pe aceasta tema: ""Nu am avut nici o convorbire cu Adrian Nastase in legatura cu eventuala arestare a lui Traian Basescu, in dosarul Flota!"". El a subliniat ca arestarea sau cercetarea in stare de libertate a unor persoane o decide procurorul de caz, in raport de probele de la dosar, nu de ""telefoanele unor demnitari"". Fostul procuror general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie, a negat si el orice interventie politica in dosarele PNA: ""Nu am purtat niciodata discutii cu domnul Adrian Nastase referitoare la cauze penale in lucru"".
ESTE O PROSTIE. Dosarul Flota se afla acum la Departamentul National Anticoruptie (DNA), returnat de Instanta suprema. Intrebat telefonic daca din examinarea dosarului Flota reiese din vreun act, de undeva, faptul ca s-ar fi pus vreodata posibilitatea arestarii fostului primar general, seful DNA, Daniel Morar ne-a declarat: ""Este pentru prima oara cand aud asa ceva!"". Fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a fost si mai dura cu colegul sau de partid: ""Ce prostie! Cum a putut sa spuna asa ceva? Niciodata nu s-a pus problema arestarii lui Traian Basescu!"". Seara tarziu, Nastase a negat ca ar fi facut vreun demers catre justitie, in acest caz, dar CSM anuntase deja declansarea verificarilor.
INDICATII PENTRU PATRICIU. Pana aici ne-am lamurit. In prima faza, declaratia lui Nastase pare a fi o minciuna ""de trecere"" la partea a doua a ""depozitiei"" data postului de radio citat mai sus, mult mai grava. ""Eu consider ca daca, ca si in cazul lui Dinu Patriciu, pentru ca stiu ca se pregateste arestarea lui maine, eu cred ca daca dosarul este realizat, el trebuie trimis direct in instanta. Ce sens are, dupa trei ani, sa-l trimiti 20 de zile la puscarie? Doar daca vrei sa-i apesi unghiile sau sa-i bagi scobitori sub unghii in intervalul asta ca sa mai spuna ceva. Altfel, daca dosarul a fost facut si sunt chestiuni economice il trimiti in instanta"".
REPLICA RAPIDA. Fata de aceste afirmatii ale lui Adrian Nastase, procurorul general Ilie Botos a raspuns prompt: ""Inca o data atrag atentia tuturor celor care incearca sa creeze impresia ca anchetele se fac pe anumite coordonate politice sa inteleaga ca aceste anchete se fac in raport de situatiile existente la dosarul cauzei si ca procurorul raspunde pe ceea ce face"". Cand a auzit ce afirmatii a facut Nastase legat de cazul Patriciu, colega de partid Rodica Stanoiu s-a speriat: ""Aoleu. Probabil ca este intr-un stres teribil de a putut sa spuna asa ceva!"".
CUM S-AR PUTEA EXPLICA GESTUL LUI NASTASE? Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) - cei care au cerut instantei arestarea lui Dinu Patriciu - efectueaza acte premergatoare inceperii urmaririi penale pentru modul in care a fost data Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 118/ 2003. Aceasta ordonanta a fost data de Guvernul Nastase in octombrie 2003, ci o graba suspecta ce a determinat incalcarea unor proceduri in materie. Scopul ordonantei a fost acela de a converti datoriile istorice ale Petromidia (Rompetrol Rafinare Constanta), de peste 600 de milioane de dolari, in obligatiuni cu termenul de scandenta pe 20 de ani. Semnatarii acestui act sunt Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu (ministru al Economiei si Comertului) si Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor.

A REFUZAT S-O SEMNEZE