Acoperisul unei piete din Moscova s-a prabusit ieri-dimineata, in jurul orei locale 5:00, din cauza zapezii. Cel putin 51 de oameni si-au pierdut viata si 32 au fost raniti, intre care vanzatori si angajati ai pietei care se pregateau sa deschida. S
Acoperisul unei piete din Moscova s-a prabusit ieri-dimineata, in jurul orei locale 5:00, din cauza zapezii. Cel putin 51 de oameni si-au pierdut viata si 32 au fost raniti, intre care vanzatori si angajati ai pietei care se pregateau sa deschida. Surse din Ministerul rus pentru situatii de urgenta, citate de presa rusa, au afirmat ca imediat, in incinta, s-a declansat si un incendiu. Aceleasi surse au anuntat ca bilantul victimelor ar putea creste de la ora la ora, pe masura ce echipele de salvare reusesc sa indeparteze zapada si daramaturile.
MOBILIZARE. Autoritatile moscovite, in frunte cu primarul Iuri Lujkov, au mobilizat importante efective de salvare, forte de ordine si personal medical, zona fiind inchisa chiar si presei. Cele mai multe victime erau persoane de origine caucaziana si din Asia Centrala, azeri si georgieni, principalii comercianti din pietele din Moscova. Multi dintre ei, ramasi sub ruine, au cerut ajutor prin intermediul telefonului mobil autoritatilor sau prietenilor, facilitand astfel cautarile. Echipele de salvare nu au recurs la masini pentru a indeparta daramaturile pentru a nu pune in pericol persoanele ramase in viata. De asemenea, s-a introdus aer cald in bresele cladirii pentru ca acestea sa nu sufere de hipotermie.
ARHITECT INCOMPETENT? Piata Baumanski, situata in estul Moscovei, are o suprafata de 2.000 de metri patrati si a fost construita dupa planurile arhitectului Nodar Kantceli, care a proiectat si parcul acvatic Transvaal, al carui acoperis s-a prabusit cu doi ani in urma, incident in urma caruia si-au pierdut viata 28 de persoane. El este urmarit in justitie, sub acuzarea de neglijenta care a provocat moartea mai multor persoane, dar procesul sau treneaza de mai bine de un an. Contactat de presa, Kantceli a declarat joi dimineata, dupa tragedie, ca accidentul s-a produs, probabil, din cauza ""exploatarii incorecte"" a cladirii. El a subliniat ca mai multe puncte de vanzare care au fost instalate la mezanin au subrezit acoperisul. De asemenea, el a trecut responsabilitatea accidentului in jurisdictia administratiei, pe care a invinuit-o ca nu a curatat stratul gros de zapada de pe acoperis. Piata a fost data in folosinta in 1975. (Camelia Muntean)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.