Creditul va continua sa creasca rapid in urmatorii ani in Romania. Imprumuturile acordate sectorului privat vor creste de la 17,4 miliarde de dolari in 2005 la 46,1 miliarde in 2009. Per total, creditul se va dubla ca procent din PIB, conform cif
Creditul va continua sa creasca rapid in urmatorii ani in Romania. Imprumuturile acordate sectorului privat vor creste de la 17,4 miliarde de dolari in 2005 la 46,1 miliarde in 2009.

Per total, creditul se va dubla ca procent din PIB, conform cifrelor anuntate ieri de managementul Bancpost cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare ale anului 2005. In ultimii doi ani, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat in mod constant masuri pentru a reduce creditul. Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost, considera ca in lupta cu inflatia si deficitul de cont curent BNR ar trebui sa aiba in vedere si masuri de crestere a productiei interne, nu numai de limitare a consumului prin franarea creditarii.
Mihai Bogza a mai aratat ca daca BNR poate modifica dobanzile intr-un timp scurt, bancile nu au aceeasi flexibilitate in relatia cu clientii lor.
RESTRUCTURARE. Bancpost a trecut anul trecut printr-un amplu proces de restructurare, in urma caruia 600 de salariati au parasit banca in conditiile platii de salarii compensatorii. Aceste cheltuieli
s-au ridicat la 12 milioane de euro si au determinat o pierdere de 2,2 milioane de euro, conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara. O alta cauza a fost imposibilitatea de a mai acorda credite in valuta in ultimele trei luni ale anului trecut, ca urmare a reglementarilor BNR.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.