Potrivit unor studii, expunerea indelungata la zgomote puternice provoaca tumori ale nervului auditiv. Desi este o tumora benigna, totusi ea poate pune in pericol viata pacientului.

Pichamarul strivind asfaltul, avionul care decoleaza, combine date la maximum... Zgomote care pun la mare incercare nervii, la propriu si la figurat. Un studiu recent demonstreaza ca zgomotul puternic este la originea cresterii riscului de neurinom acustic, o tumora care afecteaza nervul auditiv. Aceasta tumora nu este canceroasa si se dezvolta in interiorul craniului, pe lungimea nervului urechii si a nervului facial.
Aparitia acestei tumori provoaca o scadere a capacitatii auzului insotita de vertijuri, dureri de cap si furnicaturi. Tumora este benigna, dar prezenta ei ridica o serie de probleme. Daca este lasata sa evolueze, tumora poate afecta creierul si, implicit, sa puna in pericol viata pacientului. In majoritatea cazurilor, tratamentul consta in interventia chirurgicala pentru eliminarea tumorii. Sunt situatii cand neurinomul poate fi tratat prin radioterapie. Dar la aceasta tehnica se apeleaza doar in cazul tumorilor de mici dimensiuni.
VERDICT. Doctorul Colin Edwards, epidemiolog la Universitatea Colombus din statul Ohio (SUA), impreuna cu un grup de cercetatori suedezi de la Karolinska Institute din Stockholm au fost interesati sa afle daca exista o legatura intre expunerea prelungita la zgomote si aparitia neurinomului acustic. Cercetatorii au mobilizat 146 de pacienti care prezentau acest tip de tumora si 564 de persoane fara probleme de sanatate. Celor inclusi in studiu li s-a evaluat periodic intensitatea zgomotului la care erau supusi. Verdictul studiului: cu cat zgomotul creste, cu atat riscul de neurinom acustic este mai mare, atat la barbati, cat si la femei.
VULNERABILE. Persoanele care sunt expuse mai multi ani la zgomote peste 80 de decibeli sunt pandite de pericolul acestui gen de tumora. Cele mai vulnerabile sunt persoanele care lucreaza cu masini sau aparate care in timpul folosirii fac zgomote puternice. De asemenea, studiul insista asupra pericolului de tumora in cazul persoanelor amatoare de a asculta muzica la maximum.

DECIBELI