Dupa ce a refuzat in doua randuri sa vina la audieri, motivand de fiecare data ca are programul incarcat, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a facut ieri un adevarat tur al Parlamentului, fiind luata la intrebari de deputatii si senatorii din trei comisii.

Prima problema pentru care Monica Macovei a fost chemata sa dea explicatii in fata comisiei a fost cazul parintilor acesteia, care au castigat in instanta un imobil nationalizat. ""Nu am intervenit in nici un fel, nici in schimbarea completului de judecata, si nici in solutia care s-a dat"", s-a aparat Macovei, explicand ca ""schimbarea completului a revenit judecatorului Luana Stancu"", care a procedat astfel pentru ca sotul sau a fost operat de dr. Bogdan Popa, cel care locuieste in acelasi imobil cu parintii sai. Intrebata de deputatul PSD Victor Ponta daca este ""mai moral"" ca parintii sai sa restituie in natura imobilul sau sa acorde despagubiri in bani in cazul unei hotarari CEDO favorabile proprietarului, Macovei, vizibil iritata, a spus ca spera ca dosarul sa fie finalizat in Romania, dar ca isi va determina parintii sa indeplineasca hotararea care va fi data.
PENSIONARE. In acest context, ministrul Justitiei
s-a pronuntat impotriva pensionarii judecatorilor inaintea luarii unei decizii in ancheta disciplinara. Macovei a recunoscut ca exista o practica in acest sens, dar ca responsabilitatea apartine CSM, care aproba cererile in cauza si care a hotarat ca cererea de pensionare poate fi facuta in orice moment. ""Eu cred ca ar fi normal ca cererile de pensionare sa se discute dupa ce se da o decizie in cadrul anchetei disciplinare"", a spus Macovei, precizand ca a avut o discutie in care a sustinut introducerea ""unei prevederi exprese in lege, dar CSM s-a opus"". Ea a aratat ca, in cazul in care CSM a aprobat cererea de pensionare, ancheta disciplinara nu mai este continuata.
INGERINTE. Luata la intrebari despre amestecul politicului in actul de justitie, Macovei a spus ca niciodata nu a discutat cu un procuror despre cazurile instrumentate. ""Nu spun nimanui pe cine sa cerceteze. Presupun ca nici alti politicieni nu fac ingerinte. Oricum nu s-a intamplat niciodata prin mine"", a aratat Macovei. Intrebat de Victor Ponta daca a solicitat ancheta in cazul lui Gregorian Bivolaru, ministrul a spus ca ""este absolut firesc"" ca, dupa decizia instantei suedeze de respingere a cererii de extradare, sa ceara CSM sa verifice ce s-a intamplat, ce fapte au avut loc si daca s-au incalcat proceduri. ""N-am intervenit cu nimic. Cer CSM sa se faca o ancheta pe ce s-a intamplat in 2004"", a spus Macovei.
DISPUTA INTRE MINISTRESE. De la comisia pentru drepturile omului a Camerei, Monica Macovei
s-a dus la Comisia de abuzuri din Senat. Numai ca senatorii si-au suspendat ieri sedinta in cadrul careia urma sa fie audiat ministrul Justitiei. Ei si-au pierdut rabdarea dupa mai mult de o jumatate de ora de asteptare, audierea Monicai Macovei la Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor prelungindu-se. Macovei urma sa fie audiata in urma sesizarii facute de senatorul PRM Gheorghe Funar, care atragea atentia ca ministrul incasa bani de la CSM, desi nu participa la sedinte. Monica Macovei s-a aratat surprinsa de gestul senatorilor, dar si de faptul ca presedintele comisiei, senatorul PSD, Rodica Stanoiu, i-a reprosat ca nu si-a anuntat intarzierea. ""Nu puteam folosi telefonul in timp ce deputatii imi puneau intrebari. Dar senatorii au colegi in acea comisie, asa ca puteau sa afle unde sunt. Era foarte simplu si era firesc sa se informeze daca sunt de buna credinta. Haideti, ca asta e un joc"", a spus Monica Macovei. Incercand sa clarifice situatia, senatorul PD Marius Marinescu a condus-o pe Macovei la cabinetul Rodicai Stanoiu. ""Ar fi normal sa va cereti scuze pentru intarziere"", i-a spus Rodica Stanoiu Monicai Macovei. ""Lasati tonul mai jos"", i-a replicat Macovei interlocutoarei sale. ""Doamna Macovei voia sa imi explice ca eu sunt vinovata ca nu a venit dumneaei la sedinta, trebuia sa-i stiu programul. Nu si-a cerut scuze"", a spus Rodica Stanoiu. Discutia dintre cele doua a tinut cateva minute si s-a stabilit fixarea unei alte date pentru audiere, in functie de programul ministrului.
Referitor la acuzatia adusa de Funar, Monica Macovei a spus ca acele sume de bani nu sunt indemnizatii de sedinta, ci indemnizatii pentru activitatea in CSM pe care le primesc toti membrii Consiliului, iar ele nu sunt legate de prezenta la sedinte.

ERORILE NU POT FI REPARATE