In timp ce virusul H5N1 al gripei aviare se extinde rapid in tarile Uniunii Europene, iar in Romania sunt descoperite noi focare, cercetatorii anunta ca si pisicile pot transmite aceasta boala.
Un studiu olandez publicat in revista Science a dovedit ca pisicile infectate in laborator cu virusul H5N1 au dezvoltat gripa aviara.
In plus, tigrii de la gradina zoologica din Bangkok s-au imbolnavit dupa ce au mancat carne de pasare cruda infectata cu H5N1. Pe parcursul studiului, autorii au constatat ca pisicile se pot contamina atat prin contact direct cu pasari bolnave, cat si in urma consumului de carne infectata. Mai mult decat atat, s-a observat ca virusul H5N1 este capabil sa se transmita de la pisica la pisica. ""Din acest motiv, felinele pot juca un rol important in propagarea virusului gripei aviare"", atrage atentia dr. Thijs Kuiken, de la Centrul medical Erasmus din Rotterdam. RECOMANDARE. Avertismentele sunt luate in serios de autoritatile din Franta si Germania, care au recomandat alaturi de inchiderea pasarilor si supravegherea pisicilor. Desi in Asia nu s-a declansat inca o epizootie in randul felinelor, specialistii considera ca oricand o pisica poate vana o pasare bolnava, contaminandu-se cu virusul aviar.