Procurorul general, Ilie Botos (foto), si seful anticoruptiei, Daniel Morar, si-au prezentat ieri in fata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) rapoartele de bilant pe anul 2005. Pe langa aprecieri, membrii Consiliului au avut de facut si obser

Procurorul general, Ilie Botos (foto), si seful anticoruptiei, Daniel Morar, si-au prezentat ieri in fata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) rapoartele de bilant pe anul 2005. Pe langa aprecieri, membrii Consiliului au avut de facut si observatii legate de independenta procurorilor si de importanta acordata CSM-ului in sistemul judiciar.
INDEPENDENTA. ""Procurorii nu trebuie sa uite ca CSM are misiunea de a garanta independenta Justitiei. Ii rog sa aiba constiinta apartenentei lor la puterea judecatoreasca si sa nu uite ca singurul lor conducator este legea"", le-a transmis celor doi sefi de Parchete fostul presedinte al CSM, Dan Lupascu. Si vicepresedintele Cristian Deliorga i-a rugat pe colegii sai din Parchete sa se simta protejati si cu adevarat independenti. ""Singurul mod in care trebuie sa rezolve un dosar este pe probe, fara vreun amestec din exteriorul sau din interiorul sistemului judiciar"", a spus Deliorga. La aceste critici voalate, seful DNA a tinut imediat sa raspunda. El si-a declarat hotarat respectul pentru CSM si pentru independenta procurorilor.
PROBLEMELE. Botos si Morar au amintit ca cea mai grea problema cu care se confrunta este insuficienta procurorilor, in comparatie cu numarul mare de cauze. Seful DNA i-a rugat pe membrii Consiliului ca, in aceste momente tulburi pentru DNA din punct de vedere legislativ, macar ei sa nu discute despre legitimitatea procurorilor anticoruptie. ""Ne critica toata lumea! Va rog sa nu uitati ca nu noi am hotarat cum sa ne numim"", a explicat Morar.
COMPLICI CU INTERLOPII. Botos a facut in fata membrilor CSM o dezvaluire-soc: ""Anumiti colegi de-ai nostri au legatura cu anumite elemente din lumea interlopa sau cu persoane care sunt sus-puse sau au interese in investigatiile pe care le deruleaza"". El a adaugat ca rezolvarea acestei chestiuni este una din prioritatile pe care le are Ministerul Public. ""Avem o structura specializata si toate aceste date vor fi predate in cel mai scurt timp CSM, bineinteles pe principiul necesitatii de a cunoaste si cu respectarea normelor privind informatiile clasificate. Exista o serie intreaga de probleme si de neajunsuri pe care va trebui sa le depasim"", a afirmat Ilie Botos. (Miruna Pasa)

BASESCU, LA EXPLICATIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.