Presedintele Traian Basescu a decis ieri, impreuna cu liderii partidelor politice, sa il
subordoneze pe procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, procurorului general, Ilie Botos. Departamentul Anticoruptie se transforma in Directia Nationala Anticoruptie, iar cu aceste modificari ordonanta DNA este retrimisa in Parlament.

Ieri dupa-amiaza, ordonanta privind functionarea DNA a luat din nou drumul Parlamentului, returnata de la promulgare de Presedintie cu modificari majore. Dupa o ora si jumatate de discutii intre seful statului si liderii partidelor parlamentare, Departamentul National Anticoruptie, fost Parchet National Anticoruptie, s-a transformat in Directia Nationala Anticoruptie. Denumirea poate ca nu diferentiaza prea mult, insa pentru DNA schimbarea presupune pierderea independentie. Conform intelegerii de ieri, DNA va functiona in cadrul Parchetului General, procurorul-sef al DNA fiind in subordonarea procurorului general, si nu in coordonarea lui, ca pana acum. De asemenea, DNA isi pierde calitatea de ordonator principal de credite, devenind unul secundar, dar cu bugetul precis mentionat in cel al Parchetului de pe langa ICCJ.
PRECAUTIE. Potrivit sefului statului, modificarile ce vor fi aduse ordonantei DNA vizeaza eliminarea oricarei suspiciuni de neconstitutionalitate a acesteia, avand in vedere prevederile articolului 72 din Constitutie, potrivit caruia parlamentarii pot fi anchetati si trimisi in judecata doar de Parchetul General. Astfel, sarindu-se peste amenintarea unei contestatii a opozitiei la Curtea Constitutionala, Basescu spera la o procedura rapida de vot in Parlament, astfel incat in jur de 6 martie legea de aprobare a ordonantei sa fie deja in Monitorul Oficial.
INDEPENDENTA. Basescu sustine insa ca includerea acestor schimbari ""nu stirbeste cu nimic"" din autoritatea DNA. ""Subordine nu inseamna amestec in dosarul procurorului. In dosarul procurorului nu se poate amesteca nici procurorul-sef al DNA, datorita incompetentei oricarui alt procuror de a se amesteca in dosarul procurorului de caz"", a precizat Traian Basescu, aratand ca in acest fel se va evita si pierderea de timp in plimbarea unui dosar de la un parchet la altul, care ducea si la schimbarea procurorului de caz.
Seful statului a tinut sa dea asigurari ca ""toata forta institutiei a ramas intacta"", atributiile DNA au fost mentinute, el multumind partidelor politice ca nu au incercat sa puna problema unei diminuari a importantei DNA.
SEFUL DNA, IN LITIGIU. Punctul asupra caruia nu au cazut de acord ieri partidele este legat de numirea procurorului-sef al DNA. In prezent, numirea acestuia se face de presedinte la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM, varianta imbratisata de liberali si democrati, in ciuda faptului ca, asa cum le-a atras atentia ieri Mircea Geoana, in programul de guvernare ADA promitea sa lase pe mana CSM aceasta chestiune. PSD sustine numirea de catre presedinte direct la propunerea CSM, iar PRM accepta propunerea ministrului Justitiei, dar cu avizul confor, nu doar consultativ, al CSM.
Premierul Tariceanu a precizat ieri ca nu va avea nici o obiectie daca numirea sefului DNA nu se va mai face de un reprezentant al Executivului, dar a aratat ca problema nu este reglementata de actuala ordonanta DNA, asa ca poate face obiectul unui act normativ viitor. Basescu a promis si el ca in perioada urmatoare se va conveni asupra unei formule care sa garanteze ""lipsa suspiciunilor privind ingerintele politice in activitatea DNA"".

LIDERUL PC NU A PARTICIPAT