Ministrul roman al Culturii, Adrian Iorgulescu, vrea ca manuscrisele lui Cioran sa apartina Romaniei. Problema e destul de complicata, pentru ca situatia juridica a manuscriselor gasite si luate din casa in care a locuit Emil Cioran nu e clara.
Bref, dupa moartea lui Cioran, survenita in 1995, manuscrisele au fost luate de o comercianta de ocazie din apartamentul pe care Cioran il impartea cu Simone Boue, partenera sa. Comercianta a declarat ca fratele dnei Boue a ordonat golirea locuintei in 1998, an in care a si gasit manuscrisele.
Pe de alta parte, biblioteca literara ""Jacques-Doucet"" s-a simtit ""vaduvita"" de manuscrisele lui Cioran, pe care Simone Boue i le promisese in totalitate in februarie 1995.
Miza e una importanta: manuscrisele lui Cioran, editate sau inedite, printre care ""Despre neajunsul de a te fi nascut"" (1973), au fost estimate la 150.000 de euro. S-a dispus, acum ceva vreme, vanzarea manuscriselor la licitatie, dar, situatia juridica nefiind clara, Curtea de Apel din Paris a anulat aceasta decizie. Adrian Iorgulescu clameaza aducerea in Romania a manuscriselor: ""Dupa ce se va fi stabilit cui apartin aceste manuscrise, noi il vom contacta pe detinatorul lor legal si-i vom face o propunere directa. Cred ca mostenitorii lui Cioran ar dori ca manuscrisele sa fie puse la dispozitia unei institutii culturale din Romania"".