Relatiile dintre Chisinau si Kiev risca sa se inrautateasca din cauza pozitiei duplicitare a autoritatilor ucrainene in problema transnistreana. Un nou plan secret intocmit la Kiev pentru solutionarea crizei are de-a face mai mult cu banii lui Smirno
Relatiile dintre Chisinau si Kiev risca sa se inrautateasca din cauza pozitiei duplicitare a autoritatilor ucrainene in problema transnistreana. Un nou plan secret intocmit la Kiev pentru solutionarea crizei are de-a face mai mult cu banii lui Smirnov decat cu ""solutia europeana"" propovaduita de presedintele Traian Basescu.


Viktor Iuscenko, liderul de la Kiev, a anuntat in cadrul intalnirii cu seful statului roman, Traian Basescu, ca a elaborat inca un plan ce prevede solutionarea pe etape si pe cale diplomatica a diferendului transnistrean, plan care nici de aceasta data nu a fost coordonat cu autoritatile de la Chisinau. Viktor Iuscenko nu a oferit detalii despre continutul noului document, dar acesta a starnit reactia prompta a presedintelui Basescu. El a declarat ca ""Romania este adepta solutiei de tip european care garanteaza autonomia locala, dar este impotriva modificarii frontierelor pe baza etnica in cazul Transnistriei. Europa a avut grija, la finalul celui de-al doilea razboi mondial, de un principiu fundamental, acela al inviolabilitatii frontierelor"", a spus Basescu.
PLAN SECRET. Subtilitatile diplomatice ale documentului raman in continuare necunoscute, dar surse din cadrul Administratiei prezidentiale ucrainene au explicat, sub acoperirea anonimatului, ca prin notiunea de ""solutionare pe etape a diferendului"", Viktor Iuscenko a avut in vedere urmatoarea schema: prima etapa consta in readucerea Chisinaului si Tiraspolului la masa de negocieri; a doua etapa prevede stabilirea statutului politic al partilor; si cea de-a treia etapa se refera la garantarea acestui statut. Desi in document nu se mentioneaza cine va fi garantul statutului partilor, analistii politici de la Chisinau si Kiev sunt de parere ca unii oficiali ucraineni si-ar dori o astfel de pozitie, din motive pur financiare, legate de ""fluxurile de capital"" ale economiei subterane transnistrene. Aceasta supozitie este intarita si de prietenia care domina in ultima vreme in relatiile Admi-nistratiei de la Kiev cu cele separatiste de la Tiraspol.
VORONIN RIPOSTEAZA. Singurul oficial moldovean care i-a reprosat Ucrainei cardasia cu Administratia separatista de la Tiraspol a fost presedintele Vladimir Voronin. Intr-un interviu acordat postului de radio rusesc ""eho Moscvi"" (Ecoul Moscovei), el si-a exprimat regretul in legatura cu faptul ca ""mai multi exponenti ai actualei Administratii de la Kiev s-au lasat ademeniti de banii murdari ai retelelor de criminali transnistreni cu ramificatii la Chisinau, Kiev si Moscova"". In acelasi context, publicatia electronica EURObserver mentioneaza ca relatiile suspecte dintre autoritatile de la Kiev si cele de la Tiraspol risca sa afecteze politica Uniunii Europene in Moldova, misiunea UE la frontiera moldo-ucraineana avand pana in prezent un impact aproape nul. Aceeasi sursa, care il citeaza pe un expert al Centrului pentru Studii Politice Europene, mai face o dezvaluire care sustine aceste acuzatii. Potrivit EURObserver, Kievul a respins recent solicitarile neoficiale ale UE si SUA de a introduce restrictii de circulatie pe teritoriul ucrainean pentru unii lideri ai gruparii separatiste de la Tiraspol.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.