Carcioasa, acest soi vechi romanesc, se numara printre soiurile disparute relativ recent. Astazi se gaseste, ca nume, doar in literatura de specialitate. Este putin probabil sa mai poata fi intalnit in vreo colectie ampelografica. Un lucru este sigur, plantatii cu acest soi nu mai exista.
Cultivat, in timpuri indepartate, in diferite podgorii din vastul teritoriu romanesc, s-a restrans treptat, in ultimele doua secole, intalnindu-se doar pe suprafete restranse, in podgoriile din sudul Moldovei. Carcioasa era un soi autosteril, avand floarea functional femela, de aceea, el era cultivat in plantatii impreuna cu alte soiuri, precum Parciu, Plavaie, Majarca alba, Ardealeanca etc.
De obicei, la Carcioasa, parga incepea in cursul lunii august, iar in unii ani, chiar spre sfarsitul lunii iulie. Coacerea strugurilor se incheia in a doua jumatate a lunii septembrie sau la inceputul lunii octombrie.
Strugurii erau uniaxiali, cilindro-conici, deseori aripati, de 14-17 cm lungime, cu boabe foarte dese, neomogene. Aceste boabe sferice aveau culoarea verde-galbui, fiind rumenite pe partea expusa la soare, unde prezentau si puncte dese ruginii.
La coacere, continutul in zaharuri varia intre 156 si 204 g/l. Productia de struguri la hectar nu era foarte mare, fiind cuprinsa intre 10.000 si 13.000 kg/ha. Vinurile, obtinute din soiul Carcioasa, erau albe, nearomate, cu o tarie alcoolica ce oscila intre 90 si 120 si aveau o aciditate totala destul de ridicata. Aceste vinuri fara o personalitate proprie erau vinuri echilibrate, fructuoase, placute la gust.
Carcioasa, ca si alte soiuri romanesti disparute: Parciu, Cioinic, Om rau, Cruciulita, Vulpe etc. reprezinta argumente clare ale stabilitatii si continuitatii noastre.
In acest sens, as face o propunere indrazneata si sper ca ea sa gaseasca ecoul cuvenit: Sugerez ca, in Bucuresti, capitala Romaniei, sa existe un cartier in care strazile sa poarte numele tuturor soiurilor romanesti disparute. Ar fi un exemplu pentru omenire, ar fi o mare mandrie nationala, ar fi un adevarat Panteon al viticulturii noastre.
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
Femeia care rescrie felul în care copiii învață să vorbească
Sursa: start-up.ro
-
Răzvan Ghenu, Arggo: Ne confruntăm cu din ce în ce mai multe atacuri cibernetice
Sursa: retail.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 29 aprilie - 5 mai
Sursa: garbo.ro
-
UniCredit va oferi carduri adaptate pentru nevăzători
Sursa: futurebanking.ro
-
Oracolul Îngerilor: Ce mesaj are Îngerul Păzitor pentru 26 aprilie 2024?
Sursa: kudika.ro
-
ANPC vine cu recomandări pentru consumatori privind produsele din pește: Să...
Sursa: wall-street.ro