Situatie imposibila la Tuzla: carantina, care ar impune oprirea tranzitarii localitatii, nu poate fi aplicata, deoarece soseaua internationala Constanta - Vama Veche nu poate fi inchisa, in lipsa unei solutii de ocolire. Numeroasele drumuri care fi

Situatie imposibila la Tuzla: carantina, care ar impune oprirea tranzitarii localitatii, nu poate fi aplicata, deoarece soseaua internationala Constanta - Vama Veche nu poate fi inchisa, in lipsa unei solutii de ocolire. Numeroasele drumuri care figureaza pe harta rutiera ca posibile rute ocolitoare sunt doar pe hartie. Politia Rutiera a gasit o varianta, dirijand traficul spre Topraisar, localitate aflata si ea sub carantina. Pana acum, in lume, virusul H5N1 a facut 93 de victime.

Ieri-dimineata, la ora 8:00, la Tuzla a fost instituita carantina din cauza virusului inalt patogen H5N1 ce a fost descoperit in zona. Tuzla insa, fiind pozitionata pe un drum national intens circulat, DN 39 (E 87), este foarte greu de tinut
in carantina.

In prima ora, ordinele se schimbau din zece in zece minute, spre confuzia politistilor si enervarea soferilor. Carantina in primele ore a fost numai pentru vehicule - pedestrasii insa ieseau dupa bunul plac din localitate.
Initial nu s-a permis tranzitarea decat celor cu urgente, masinilor care transportau calatori si celor cu marfa. Ceilalti au fost deturnati prin Topraisar, pe unde se auzise ca s-ar putea circula spre Mangalia. Dupa o ora, soferii nervosi, care s-au izbit si de filtrul de la Topraisar, s-au intors la intrarea in Tuzla, unde au inceput sa strige furiosi ca asa ceva nu se poate intampla decat in Romania.
Ordinele s-au rasucit, au picat vinovati politistii care dirijau traficul, desi ei primeau ordine contradictorii. Conflictul s-a aplanat, dand drumul circulatiei spre Mangalia. Fiecare masina a fost oprita, soferilor aducandu-li-se la cunostinta ca nu au voie sa opreasca sau sa ia pasageri din Tuzla. Initial s-a acreditat ideea unei rute ocolitoare, pe Drumul Judetean 393, Mosneni, Pecineaga, Albesti, Negru-Voda, insa acesta ar trebui sters de pe harta din moment ce nu se poate circula pe el decat cu tractorul, fiind desfundat si plin de gropi.
FARA OUA IN MASINI. Autobuzele opreau in continuare in Tuzla, iar localnicii urcau fara nici o opreliste. Ulterior, patrule de la Politia Circulatie si de la Jandarmerie au inceput sa strabata localitatea pentru a verifica daca se respecta tranzitarea fara oprire.
In jurul orei 12:00, in Tuzla erau inca oameni in statii. Ultimul ordin venit pentru intarirea sigurantei neraspandirii virusului a fost: ""Sa fie controlate toate masinile care ies din Tuzla - sa nu aiba gaini, carne de pasare sau oua"". Prima victima care a cazut la iesirea spre Constanta a fost un baiat care venea cu oua, dar de la Mosneni, spunea el, si atat timp cat nimeni nu l-a controlat la intrare, baiatul a fost dus la Primarie pentru
a-i fi verificate produsele.
VACANTA. De la ora 11:00 au inceput sa fie opriti localnicii care incercau sa iasa pe jos din Tuzla cu boccelutele in mana. Desi, de dimineata au iesit copiii care s-au dus la scoala si adultii - la munca. Cei care nu au gasit intelegere la serviciu au cautat sa se mute pentru cateva zile din Tuzla. Copiii care invata in afara Tuzlei nu se vor mai duce la scoala pana se va ridica oprelistea.
TOPRAISAR. Eutanasierea pasarilor s-a terminat de vineri, insa carantina nu s-a ridicat inca. Oamenii acum asteapta la casierie banii pentru pasarile pe care le-au pierdut. 250.000 de lei - gaina, 300.000 - rata si 500.000 - curcanul. Si in Navodari a fost gasit intr-un cartier marginas acelasi virus inalt patogen. Cartierul format din 330 de case, pe langa care traiau 6.000 de pasari, a intrat si el in carantina. Primarul ne-a asigurat ca oamenilor li se vor asigura in cartier toate cele necesare traiului, pentru a nu fi nevoiti sa iasa din acesta.

SEMNE DE INTREBARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.