Tehnologia avansata folosita de companiile care furnizeaza servicii de telefonie pe internet face ca interceptarea apelurilor sa fie din ce in ce mai complicata. In caz ca nu ati auzit pana acum de el, Skype este un serviciu care le permite utiliz
Tehnologia avansata folosita de companiile care furnizeaza servicii de telefonie pe internet face ca interceptarea apelurilor sa fie din ce in ce mai complicata.

In caz ca nu ati auzit pana acum de el, Skype este un serviciu care le permite utilizatorilor sa vorbeasca la telefon folosind internetul. Convorbirile intre doi utilizatori de computer sunt gratuite, iar apelurile intre un computer si un post telefonic obisnuit sunt foarte ieftine.
Ei bine, pe langa faptul ca poti vorbi gratis cu amicul din America, convorbirea este criptata. Iar tehnologia de criptare a convorbirii este mult mai performanta decat cea folosita pentru criptarea informatiilor legate de platile pe internet. Apelurile Skype sunt codate pe 256 bites, in timp ce informatiile despre carduri sunt codate pe 128 bites.
PROBLEMA. Sunt atat de bine criptate, incat ""baietii cu ochi albastri"" au o problema. Cei care chiar au ceva de ascuns sunt foarte greu de distins din marea masa a persoanelor care vorbesc verzi si uscate la telefon cu prietenii. In medie, patru milioane de oameni folosesc Skype in acelasi timp.
Nu se pune problema ca agentiilor ""abilitate"" le-ar fi imposibil sa asculte un astfel de apel. Numai ca e foarte greu de identificat si poate dura ore intregi sa-l decriptezi, chiar daca ai tot echipamentul necesar.
De cand cu razboiul impotriva terorismului, in SUA, National Security Agency monitorizeaza automat mare parte din apelurile telefo-
nice. Atunci cand intr-o convorbire apar anumite cuvinte-cheie, discutia este analizata ceva mai in detaliu. Cu Skype este foarte putin probabil sa reuseasca asta.
Pe de alta parte, daca stii contul unui utilizator Skype si computerul pe care il foloseste, poti afla cu cine a discutat monitorizand traficul internet generat de acel computer. Evident, pentru asta trebuie sa ai acces la programe specializate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.