Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" care tocmai s-a incheiat.

Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" care
tocmai s-a incheiat.

Adrian Nastase si Dinu Patriciu sunt figurile care au concurat pentru rolul principal in dosarele penale ale justitiei din ultimele sapte zile. Primul, acuzat de coruptie, a capatat statutul de invinuit oficial si a aflat care ii sunt colegii de dosar. Al doilea s-a aflat, pentru a doua oara in decurs de noua luni, la un pas de arestare. Alaturi de alti doi ""parteneri de dosar"", Dinu Patriciu este acuzat, mai nou, si de crima organizata. In jurul protagonistilor din dosarele penale ""Zambaccian"" si ""Rompetrol"" se cam strange latul.
NASTASE. In cazul Zambaccian s-au bifat trei momente esentiale. Luni, 13 februarie, adversarii DNA si Adrian Nastase au inscris aparent fiecare cate un punct. Presedintele Camerei Deputatilor a facut rost de o blocare a procurorilor care vor sa-i scotoceasca doua case. Cum? Primo: prin supunerea cererii ministrului Justitiei analizei Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. Secundo: obtinerea unui vot de respingere a acesteia, cu un scor de sase la patru, din care doua puncte apartin lui Nastase si lui Miron Mitrea. Nici unul dintre ei nu s-a abtinut de la vot, desi ambii au calitatea de invinuit in afacerea ""Zambaccian"". De altfel, votul dat se pare ca i-a adus lui Miron Mitrea recunoastere publica a cercetarii sale, imediat dupa decizia Biroului Permanent. Miercuri, ministrul Macovei nu s-a lasat si a continuat, ca la ping-pong, razboiul perchezitiilor. El a reiterat cererea, iar Nastase si-a mentinut si el pozitia privind asa-zisa competenta a Biroului Permanent, si nu a Comisiei Juridice. Lucru care a adus pe capul lui Nastase o plangere penala pentru abuz in serviciu, taman joi, cand fostul premier a avut o zi neagra.
PATRICIU. Pentru presedintele Rompetrol SA, Dinu Patriciu, lucrurile s-au complicat dupa ce Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM, a devenit marti invinuit oficial in acelasi dosar, una dintre infractiuni fiind cea de aderare la un grup de crima organizata. Joi, dupa cinci ore de contre cu procurorii, Patriciu a aflat ca acestia vor cere arestarea lui direct la instanta. El si partenerii sai americani, Colin Hart si Phil Stephenson, sunt acuzati ca ar fi constituit un grup de crima organizata si ar fi pagubit bugetul de stat. Cei trei au scapat deocamdata de arestare, pentru ca instanta a amanat judecarea cererii pentru indeplinirea unor proceduri de citare.

CAZUL ZAMBACCIAN


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.