Ordonanta privind infiintarea DNA va fi retrimisa Parlamentului, a anuntat seful statului la finalul consultarii cu partidele politice, dupa ce luni ii va chema pe liderii acestora sa scrie impreuna motivele
pentru care actul normativ trebuie reexaminat.

Dupa experienta pe care a avut-o cu statutul parlamentarilor, si el returnat Parlamentului de Presedintie, Traian Basescu a aratat ieri ca nu a vrut sa repete esecul, asa ca i-a chemat in prealabil pe liderii partidelor parlamentare, insotiti de un specialist pentru a intocmi ""solutia de retrimitere a ordonantei in Parlament"", practic convenindu-se astfel asupra punctelor in divergenta din actul normativ. ""Chiar am si discutat cu domnul prim-ministru subiectul, desi domnia-sa mi-a solicitat, atunci, ca si acum, intoarcerea legii la Parlament. Pana la urma, s-a probat ca toata coalitia nu a lucrat unitar"", si-a explicat Basescu decizia.
Presedintele a aratat ca s-ar bucura sa aiba si sprijinul partidelor din opozitie, inclusiv al PSD, insa a subliniat ca ""nu este adeptul nici unei alte solutii alternative, cum ar fi adoptarea unei legi a DNA prin asumarea raspunderii Guvernului sau emiterea unei noi ordonante de urgenta"". ""Astfel de abordari ar fi de natura sa discrediteze Parlamentul, si interesul meu si al intregii natiuni este sa avem un Parlament credibil. De aceea, mi se pare potrivit sa dau Parlamentului dreptul pe care il are in mod legitim de a se pronunta asupra legii DNA"", a aratat el.
BILANT. Dupa ce PC, minoritatile si PRM au anuntat ca sustin intoarcerea ordonantei DNA in Parlament, iar PSD ca doreste un nou act normativ, ieri si UDMR, PNL si PD au aratat ca sustin rediscutarea actului normativ pe structura emisa de Guvern. Presedintele PD, Emil Boc, a vorbit despre anumite corecturi, care nu afecteaza insa fondul, iar liderul UDMR, Marko Bela, a precizat ca si Uniunea doreste sa aduca o serie de modificari ordonantei DNA, pentru a exclude orice posibilitate de interpretare a acesteia ca fiind neconstitutionala.
In principal, partidele au in vedere existenta DNA ca departament in interiorul Parchetului General si transformarea lui in ordonator secundar, nu principal, de credite. De asemenea, un alt amendament vizeaza numirea procurorilor-sefi de catre presedinte, la propunerea CSM, si nu de catre ministrul Justitiei.
PRIORITATI. La cea de-a doua tema, a demersurilor pentru integrare, Basescu a transmis o noua sageata catre Palatul Victoria, suspectand ca nu tot ce trimite Guvernul in Parlament cu titlu de prioritate pentru integrare chiar este o urgenta. ""Am constatat ca in Senat sunt 21 de legi declarate de Guvern a fi prioritati in vederea integrarii in UE, iar in Camera Deputatilor - 36. Sincer, nu am convingerea ca tot acest numar de legi este intr-adevar prioritate de integrare"", a intepat Basescu, cerand sa se reanalizeze prioritatile reale.
STATUTUL MINORITATILOR. La solicitarea UDMR, seful statului a mai anuntat ca va analiza in perioada urmatoare si divergentele aparute in coalitie in privinta statutului minoritatilor, astfel incat acesta ""sa poata sa-si reia cursul normal"". ""Cu certitudine, inteleg si sustin nevoia aparitiei unui astfel de statut si in acelasi timp am convingerea ca vom gasi formula unei abordari ponderate, care intr-adevar sa protejeze valorile culturale ale minoritatilor, dar sa nu se constituie intr-o discriminare pozitiva exagerata in raport cu populatia majoritara"", a declarat Basescu.

SCHIMBARE DE TACTICA